Japonský Daikin buduje v Plzni výzkumné centrum za 300 milionů Kč

25.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Plzeň 25. září (ČTK) - Největší evropský výrobce pokojových klimatizačních jednotek, Daikin Plzeň, vybuduje do roku 2014 za 300 milionů korun vývojové centrum pro Evropu. Částečný rozběh provozu je plánován už na únor 2013. Do dvou let přijme 75 výzkumníků a designérů, převážně ze Západočeské univerzity, s níž japonská firma s více než 1000 zaměstnanci v Plzni dlouhodobě spolupracuje. Stavba laboratoří začala letos v dubnu a získala 100 milionů korun z evropského operačního programu Potenciál, řekla dnes ČTK Jana Vitáková z Daikinu.

"Ekonomická situace v Evropě sice není tak příznivá jako v roce 2008, ale přesto chceme stále nabízet nejkvalitnější produkty na trhu. Nové designové centrum bude zaměřené zejména na vývoj a testování nových klimatizačních jednotek," řekl ředitel společnosti Tecuja Baba.

Podle správního manažera Jana Vocha získal plzeňský podnik tímto centrem "výraznější pozici" v rámci skupiny. Dosud měl Daikin vývoj jen v Japonsku a Belgii. Do nového evropského centra bude kromě Plzně začleněno belgické vývojové centrum a středisko německé firmy Rotex, výrobce tepelných čerpadel, akumulačních jednotek a podlahového vytápění, kterou Daikin ovládl v roce 2008. "Budeme schopni jakémukoli evropskému zákazníkovi navrhnout a vyrobit komplexní řešení," dodal Voch. Dosud plzeňský podnik zaměstnal 27 z plánovaných 75 vývojářů.

Více než devět let fungující továrna se dvěma obřími výrobními halami vyrobí letos (za fiskální rok od dubna 2012 do konce března 2013) 1,3 milionu klimatizačních jednotek 170 typů, asi o 200.000 kusů více než loni. Na 12hektarové ploše má Daikin ještě rezervu pro třetí velkou výrobní halu, jejíž stavba bude záležet na vývoji evropského trhu. Dosud podnik investoval v Plzni více než tři miliardy korun.

Daikin zaměstnává v Plzni přes 1000 kmenových zaměstnanců a k nim 200 až 1000 agenturních pracovníků pro vykrytí výrobní špičky, která je od konce roku zhruba do června.

Veškerou produkci plzeňského podniku prodává po celé Evropě mateřská firma z Belgie, kde je druhý evropský výrobní závod Japonců. Asi 55 procent výrobků prodá ve Francii, Španělsku a Itálii.

Daikin Industries je členem Sumitomo Group, jednoho z pěti největších japonských konglomerátů. Po celém světě má Daikin téměř 5400 zaměstnanců. Loňské tržby skupiny převýšily podle Vladimíra Macháčka z pražské obchodní centrály 1,8 miliardy eur (asi 45 miliard Kč).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK