Vyhlídky ekonomiky USA se podle šéfů firem prudce zhoršily

26.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Vyhlídky ekonomiky Spojených států se ve třetím čtvrtletí prudce zhoršily a dostaly se na nejslabší úroveň za poslední tři roky. Vyplývá to podle agentury Reuters z průzkumu podnikatelského svazu Business Roundtable mezi generálními řediteli velkých amerických firem.

 

Index ekonomických vyhlídek se propadl na 66 bodů z 89,1 bodu ve druhém čtvrtletí. Dostal se tak na nejnižší úroveň od třetího čtvrtletí 2009. Ředitelé nyní předpokládají, že americká ekonomika letos stoupne o 1,9 procenta. Před třemi měsíci počítali s růstem o 2,1 procenta.

"Tyto výsledky odrážejí útlum globální poptávky, zejména v Evropě a Číně, ale také řadu domácích politických záležitostí, které by mohly mít bezprostřední negativní dopad na ekonomiku," uvedl předseda svazu James McNerney, který je generálním ředitelem výrobce letadel Boeing.

Zhruba třetina dotazovaných ředitelů nyní předpokládá, že bude během příštího půl roku snižovat počet zaměstnanců. Před třemi měsíci přitom počítala s propouštěním pouze pětina ředitelů.

Míra nezaměstnanosti ve Spojených státech v srpnu překvapivě klesla na 8,1 procenta z červencových 8,3 procenta. Ekonomika USA však vytvořila pouze 96.000 nových pracovních příležitostí, tedy méně, než očekávali analytici. Slabá tvorba pracovních míst je nepříznivou zprávou pro amerického prezidenta Baracka Obamu, který bude v listopadových volbách usilovat o své znovuzvolení.

Americká ekonomika ve druhém čtvrtletí stoupla o 1,7 procenta po nárůstu o dvě procenta v předchozích třech měsících.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK