Realitní trh: Nakupte garsonky s terasami

27.09.2012 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Rusové v Praze nakupují byty a Britové se jich zbavují. Každopádně realitní boom je zde a pokud máte 900 tisíc korun kupte si byt v Praze a investujte. Jestli ovšem máte 900 tisíc eur, můžete třeba investovat do Karlína. Spekulativní development je totiž taky v kurzu.

Pokud jste někdy chtěli investovat do realit, je na to ideální doba právě teď. Byty jsou levné, úroky hypoték nízké a nájmy klesly jen o pár procent. Co více si přát. Ideální scénář výhodné aktuální investice je tato: koupit byt v Praze. V současné době to není problém, protože garsonku můžete pořídit už za 900 tisíc korun českých, i s DPH. U garsonky za takovou cenu můžete počítat s veškerým servisem a sklepem nebo balkónem. V jiných velkých městech jsou garsonky samozřejmě ještě levnější. Ceny vycházejí z právě vypuklé války mezi developery. Hlavními aktéry této bitvy jsou na jedné straně Central Group a na druhé konkurence Ekospol, který aktuálně nabízí byty 1 + 1 s terasou za 1,18 miliónů korun.

Dá se říct, že realitní trh zešílel. Developeři stavějí domy i kanceláře obrovskou rychlostí, přestože ještě nemají nájemníky. Je to risk, ale málokdy se stane, že se nějaká velká společnost upíše k tomu, že bude mít sídlo firmy v kancelářích, které se za dva roky postaví. Mnohem lépe se pronajme hotová kancelář s výhledem na prahu než obrázek, jak to asi bude vypadat. Banky do takových projektů, kdy se něco staví a pak teprve se budou hledat nájemníci, ale investovat nechtějí. A tak se na tyto budovy hledají investoři odjinud, kteří mají odvahu na tenký let spekulativního developmentu vročit. A zřejmě to funguje. „Podívejte se na příklad do Karlína. za poslední dva roky tam jsou tři nové administrativní budovy a další tři budou postaveny do dvou let. A nájemníci se teprve hledají,“ říká makléř Jan Malík. „V centru Prahy je zkrátka plno. Na Praze 5 je možno postavit maximálně jednu nebo dvě budovy a hotovo. Developeři se tedy budou vzdalovat z centra Prahy a Karlín je atraktivní místo,“ dodává Malík.

Vraťme se ale z těch to velkých investičních machinací do menšího světa jistot. Takže máte byt v Praze. A nejste sami. Mezi nejširší zahraniční klientelu, která nakupuje byty v Praze jsou Rusové. Ještě před pár měsíci vedli Britové, ale vzhledem k nevýhodnému kurzu libry k české koruně se Britové stáhli. Rusové byty nakoupí a pronajmou je.

Ideální je koupit byt a pronajmout studentům,“ radí Malík. Dneska je zcela běžné, že student za bydlení ve společném pokoji zaplatí 3500 korun a za samostatný pokoj až pět tisíc. Na vysokoškolských kolejí bývají studenti po čtyřech na jednom pokoji. Když tedy svou prostornou garsonku pronajmete čtyřem studentům, vyděláte po odečtení elektřiny a jiných nákladů 10 tisíc korun. Za pár let se vám garsonka sama zaplatí a vy pak s ní můžete dělat co budete chtít. Každopádně upozornění: vybírejte studenty z takových oborů jsou je medicína, architektura, hlavně žádné humanitní směry. Jedna moje známá pronajala byt třem studentům z uměleckého oboru a po dvou měsících nenašla v bytě ani hlavní vchodové dveře. Asi potřebovali inspiraci na svůj nový film.

Autor článku

Eva Tomková


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ