Španělsko výrazně sníží vládní výdaje, chystá desítky reforem

27.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 27. září (ČTK) - Španělská vláda se chce místo zvyšování daní zaměřit na omezování výdajů a hodlá v rozpočtu na příští rok ušetřit 40 miliard eur (asi bilion korun). Vláda zároveň chystá 43 zákonů ekonomických reforem včetně penzijní reformy. Ustaví také nezávislý orgán pro dohled nad tím, jak Madrid plní požadavky Evropské unie na snižování rozpočtového deficitu. Řekli to po dnešním zasedání vlády její místopředsedkyně Soraya Sáenzová a ministr financí Cristóbal Montoro.

Výdaje jednotlivých resortů klesnou v roce 2013 o 8,9 procenta, uvedla Sáenzová. Již dříve oznámené zvýšení daně přitom posílí daňové příjmy vlády o 3,8 procenta.

Rozpočet pro příští rok je pro Španělsko v období od vypuknutí dluhové krize v eurozóně dosud nejúspornější. Madrid jím chce uniknout tomu, aby musel v rámci případné pomoci přistoupit na tvrdé podmínky EU. Španělsko je považováno za horkého kandidáta na pomoc z programu nákupu dluhopisů Evropské centrální banky, ten je však vázán na podmínky spojené s čerpáním ze záchranného fondu ESM.

Madrid zatím odmítá žádost o fiskální pomoc podat kvůli přísným podmínkám, které mají být s pomocí od Evropské unie spojeny. Španělsko zatím požádalo EU o pomoc jen pro svůj bankovní sektor a má od ní slíbeno až 100 miliard eur.

Proti plánovaným úsporným opatřením konzervativní vlády Mariana Rayoje v minulých dvou dnech protestovaly před madridským parlamentem tisíce Španělů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK