MF prodalo eurobondy za 750 mil. eur s rekordně nízkým výnosem

02.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ministerstvo financí v pondělí prodalo emisi desetiletých státních dluhopisů za 750 milionů eur (18,8 miliardy Kč). ČTK o tom dnes informoval mluvčí ministerstva Ondřej Jakob. MF prodalo emisi s výnosem 2,871 procenta. "Jde o historicky nejnižší výnos, kterého ČR dosáhla na veřejném zahraničním finančním trhu," uvedl ministr financí Miroslav Kalousek.

 

Zároveň jde o nejnižší výnos desetiletého dluhopisu, kterého dosáhla jakákoli země střední a východní Evropy, dodal ministr.

Pondělní emise je druhou tranší emise eurobondů. První byla vydána v únoru letošního roku v objemu dvou miliard eur. "Důvodem pro znovuotevření emise byl velký zájem investorů o dluhopisy vydané v rámci první tranše na sekundárním trhu," uvedlo MF.

Transakce umožní Česku podle náměstka ministra financí Jana Gregora dosáhnout příznivých podmínek pro další emise státních dluhopisů. "Přispěje k dalšímu snížení nákladů na financování státního dluhu, a tím i k úsporám ve státním rozpočtu," uvedl.

Situace na trhu se státním dluhopisy je letos podle analytiků příznivá. Výnosy státních dluhopisů klesly již ke konci srpna na historická minima. Podle MF činil ke konci srpna letos průměrný výnos desetiletého dluhopisu 3,15 procenta, ve stejném období loni to bylo 3,90 procenta. Získaná důvěra na finančních trzích podle dřívějšího vyjádření Kalouska uspořila Česku desítky miliard na úrokových nákladech.

Letos si chce ministerstvo financí podle strategie financování a řízení státního dluhu na rok 2012 půjčit přes 243 miliard korun. V roce 2013 si hodlá podle návrhu rozpočtu půjčit 238,8 miliardy korun.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK