Pojišťovny: Škody z cestovního pojištění rostou o desítky procent

04.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. října (ČTK) - Zatímco ceny cestovního pojištění se příliš nemění, průměrná škoda vyplácená pojišťovnami zraněným turistům stoupla za deset let o desítky procent. Důvodem je zejména zdražování zdravotní péče v zahraničí. Vyplývá to z ankety ČTK mezi tuzemskými pojišťovnami.

"Zvyšuje se nejen počet turistů, kteří využívají cestovní pojištění, ale i průměrná vyplacená škoda. Proti roku 2003 vzrostla téměř o polovinu a dnes činí 12.000 korun," řekl novinářům generální ředitel Evropské cestovní pojišťovny Vladimír Krajíček. Důvodem je zdražování zdravotní péče v zahraničí o pět až sedm procent ročně. Cena cestovního pojištění naopak klesá, za dvacet let téměř o pětinu. "V roce 1993 naši klienti zaplatili za průměrné pojištění do zahraničí přes šest stovek, letos to bylo jen něco málo přes pět set. A to jim nabízíme širší pojistné krytí než před deseti lety," dodal Krajíček.

U České pojišťovny průměrná škoda letos dosahuje 11.750 Kč, což představuje nárůst za sedm let o 38 procent. Průměrné jednorázové cestovní pojištění činí 329 Kč. To je od roku 2006 nárůst o 18 procent. Nárůst souvisí především s tím, že klienti za poslední roky volí širší pojistnou ochranu, kdy k základní složce v pojištění léčebných výloh přidávají další připojištění (například odpovědnosti, právní ochrany, storna cesty nebo opuštěné domácnosti). "Znamená to tedy, že průměrná škoda roste více než dvakrát rychleji než pojistné," uvedl mluvčí ČP Jan Marek.

Allianz, která ceny pojistného v posledních letech neměnila, rovněž v rámci základních cen zvětšovala rozsah služeb klientům. Průměrná škoda se zvýšila z 9100 Kč v roce 2007 na letošních 10.800 Kč.

Ceny ošetření za deset let stouply průměrně o 15 procent. V letních destinacích zůstávají nejdražšími Turecko, Egypt a přidala se i Indonésie a Thajsko, kde s rozvojem cestovního ruchu přibyla zdravotnická zařízení "hotelového typu", která se zaměřují na zahraniční pacienty a jsou velice drahá. Před deseti lety byla nejdražší letní ošetření v Řecku, Egyptě, Bulharsku a Turecku, podotkla mluvčí Allianz Dagmar Koutská.

Jasnou jedničkou v destinacích je pro Čechy podle dat ECP Chorvatsko, a to stabilně už celé desetiletí. Slovensko prohrává v posledních letech s Itálií, roli v tom prý hraje i lyžování v Alpách. Hitem posledních let je ovšem Turecko. Jezdí tam čtyřikrát více Čechů než v roce 2003. V Egyptě je nárůst českých turistů dvojnásobný, podotkl Krajíček.

O třetinu lidí víc než před deseti lety tráví dovolenou v hotelu. Autobusy (pokles o 40 procent) a vlaky (pokles o 38 procent) čeští turisté vyměnili za auta a letadla. A dovolenou v cizině Češi také zkracují. Loni na ní trávili v průměru devět dní, v roce 1993 si dopřávali o den déle, upozornil šéf ECP, která se od října jmenuje ERV pojišťovna.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK