Řecko opět bez peněz

05.10.2012 | , BOSSA
INVESTICE


 

Řecký premiér Antonio Samaras v rozhovoru pro páteční vydání německého ekonomického deníku Handelsblatt uvedl, že Atény budou na konci listopadu opět bez peněz. Hned měl ale připraveno několik návrhů, jak by Evropská centrální banka mohla Aténám pomoci. Zdá se tedy, že jestli bude mít Evropa zájem na tom, aby se Helénská republika jako člen eurozóny dožila roku 2013, bude jí muset uštědřit předčasný vánočný příspěvek.
Jak sám řecký premiér navrhnul, možností, jak pomoci Aténám, je několik. První z nich je přistoupení ECB k nižším úrokovým sazbám z již existujících dluhů. Další možností je akceptování tzv. "rolloveru" neboli protočení již existujících půjček, tedy jejich automatické obnovení, čímž následně nastane prodloužení doby jejich splatnosti. Jako třetí východisko z této nepříjemné situace by mohla být rekapitalizace řeckých bank stejným způsobem, jakým to proběhlo ve Španělsku. To znamená poskytnutí dodatečných finančních prostředků bankám přímo ze záchranného fondu ESM. V tomto případě se tato forma financování nezapočítává do celkové výše státního dluhu, co by Řekům určitě vyhovovalo.
Příští úterý má německá kancléřka Angela Merkelová v pracovním plánu návštěvu Atén. Bude to od doby, kdy před 2 lety vypukla dluhová krize, její první návštěva této země vůbec. Dle agentury Reuters Merkelová oceňuje reformní úsilí, jež v Řecku pod vládou Samarase roste, a chce tamní vládě vyjádřit podporu v dalších reformních krocích. Uvidíme také, jak se spolu domluví na dodání likvidity Aténám na konci listopadu.
 

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE