Čínskou delegaci na zasedání MMF v Tokiu nepovede guvernér banky

10.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 10. října (ČTK) - Čínskou delegaci na nynějším výročním zasedání Mezinárodního měnového fondu (MMF) v Tokiu nepovede guvernér čínské centrální banky, jak je jinak běžné. MMF to v dnešním sdělení zdůvodnil jeho nabitým domácím programem, agentury to však považují za čínský diplomatický políček hostitelskému Japonsku v rámci eskalujícího sporu obou zemí o ostrůvky ve Východočínském moři.

"Byli jsme před dvěma dny informováni, že program guvernéra Čoua Siao-čchuana si zřejmě vyžádá, aby zrušil svou přednášku v Tokiu," řekl mluvčí MMF. "Nyní nám bylo potvrzeno, že ho zastoupí jeho náměstek I Kang," dodal. Čou měl v neděli přednést závěrečný projev celého zasedání.

Podle čínského protokolu mohou vést podobné oficiální delegace jen nejvyšší činitelé. Podle zprávy agentury Nová Čína do Tokia nepřijede ani čínský ministr financí a delegaci Pekingu povedou viceguvernér centrální banky a náměstek ministra financí.

V Číně se v posledních týdnech konaly bouřlivé a často násilné protesty proti krokům Japonska v otázce sporných neobydlených ostrovů, na něž si činí nárok Čína, Japonsko i Tchaj-wan. Tokio přispělo k rozdmýchání vášní rozhodnutím odkoupit některé z ostrovů od soukromých vlastníků.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK