Fed: Americká ekonomika stále vykazuje mírný růst

10.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 10. října (ČTK) - Americká ekonomika stále vykazuje mírný růst, i když v některých oblastech je ekonomická aktivita nadále slabší. Ukazuje to pravidelná situační zpráva s názvem Béžová kniha, kterou vydává tamní centrální banka (Fed). Ta rovněž upozorňuje, že v některých měnových distriktech je znát nedostatek kvalifikovaných pracovníků.

Průběžné poznatky jednotlivých Federálních rezervních bank ukazují, že podmínky pro najímání nových zaměstnanců se v posledních týdnech příliš nezměnily. Zhoršení podmínek hlásí oblasti New York a Chicago.

Spotřebitelské výdaje se navzdory slabému trhu práce zatím drží. Některé distrikty tak registrují mírný nárůst maloobchodních tržeb.

Obecně se podle zprávy dá říci, že tempo hospodářského růstu je v souladu s horším vývojem, který v poslední době potvrzují statistiky. Hrubý domácí produkt USA ve druhém čtvrtletí vykázal roční růst v rozsahu pouze 1,3 procenta, což je méně, než ukazovala předběžná čísla.

Fed v září oznámil nové kolo takzvaného kvantitativního uvolňování měnové politiky, se zkratkou QE3. Na rozdíl od předchozích dvou kol je to nové v neomezeném objemu, za což Fed sklidil tvrdou kritiku především z řad republikánů.

Fed bude zpočátku nakupovat hypoteční cenné papíry tempem 40 miliard dolarů (asi 774 miliard Kč) měsíčně a pokračovat hodlá tak dlouho, dokud se výrazně nesníží nezaměstnanost. Ta zůstává nad dlouhodobým průměrem, i když v září nečekaně klesla na 7,8 procenta.

"Stagnující poptávka a nejistota spojená s nadcházejícími prezidentskými volbami, americkou fiskální politikou a dluhovými problémy v Evropě byly zmiňovány jako důvody, které brání v tvorbě pracovních míst," uvádí Béžová kniha.

Aktivita ve zpracovatelském sektoru nemá jasný směr, proti minulé zprávě se ale o trochu zlepšila. Příznivěji se ale vyvíjí také trh bydlení, který prochází dlouhým obdobím výrazného útlumu. Většina distriktů zaznamenala, že se zvyšuje prodej starších domů.

Federální rezervní systém, jak zní plný název americké centrální banky, se skládá z 12 Federálních rezervních bank, z nichž každá zastupuje jeden měnový distrikt. Federální rezervní banky pak mají své pobočky, kterých je celkem 25.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK