Maďarská inflace v září stoupla na čtyřleté maximum 6,6 procenta

11.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


 Meziroční míra inflace v Maďarsku v září stoupla na 6,6 procenta ze srpnových šesti procent. Dostala se tak na nejvyšší úroveň za více než čtyři roky. Oznámil to dnes maďarský statistický úřad.

 

Analytici podle průzkumu agentury Reuters očekávali mírnější nárůst inflace na 6,4 procenta. Inflaci podle statistického úřadu tlačily vzhůru především dražší pohonné hmoty a potraviny a nárůst cen tabáku v důsledku zvýšení spotřební daně.

"Inflace zřejmě do konce roku neklesne pod šest procent, jak jsme dříve předpokládali. Stoupající ceny potravin budou v příštích měsících nadále držet inflaci na vysoké úrovni," uvedl jeden z analytiků společnosti Erste Bank. Dodal však, že vysoká inflace zřejmě neodradí maďarskou centrální banku od dalšího snižování úrokových sazeb.

Banka minulý měsíc snížila svou základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 6,5 procenta, aby podpořila domácí ekonomiku. Sazba tak klesla již podruhé za čtyři týdny.

V měnové radě centrální banky jsou nyní čtyři členové jmenovaní v loňském roce vládní parlamentní většinou. Ti se soustředí více na podporu hospodářského růstu než na udržování cenové stability.

Snížení sazeb podle zápisu z jednání prosadila právě tato čtveřice proti vůli guvernéra banky Andráse Simora a jeho dvou zástupců. Ti se domnívají, že předčasné snížení sazeb ekonomiku nepodpoří, protože banky stejně nejsou příliš ochotny poskytovat úvěry.

pmh vju

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK