Studenti UHK budou moci studovat v Mexiku

11.10.2012 | , Univerzita Hradec Králové
STUDENT


UHK se stává lídrem mezi českými univerzitami v oblasti mezinárodní spolupráce s latinskoamerickými univerzitami. Trend rozšiřování zahraničních kontaktů potvrdil i podpis bilaterální smlouvy s mexickou Universidad Autónoma del Estado de Hidalgo (UAEH).

Při slavnostním ceremoniálu 9. října 2012 tuto významnou smlouvu za účasti zástupce mexického velvyslanectví v ČR podepsali rektor UHK profesor Josef Hynek, a rektor mexické univerzity, profesor Humberto Veras Godoy.

Oba rektoři potvrdili intenzivní zájem spolupracovat nejen v oblasti studentských výměnných programů, nýbrž i v rámci naplňování výzkumných priorit obou univerzit. UAEH patří mezi největší a nejstarší mexické univerzity. Návštěva jejího rektora v Hradci Králové tak zdůraznila význam, který tato prestižní instituce přikládá spolupráci s UHK. V současnosti se již uskutečňují první konkrétní kroky k naplnění cílů smlouvy. Jak zdůraznil proděkan pro zahraniční styky FF UHK dr. Karel Kouba, Filozofická fakulta plánuje vyslat svého prvního studenta na semestrální studijní stáž již v lednu 2013. „Pro náš magisterský a doktorský studijní program v oboru latinskoamerických studií jsou intenzivní vztahy se špičkovými latinskoamerickými univerzitami klíčové. Mexiko je jednou z nejvýznamnějších zemí regionu a jsme velmi rádi, že jsme zde nalezli důvěryhodného a silného partnera,“ doplnil Kouba. Kromě Filozofické fakulty plánují s UAEH spolupracovat i další součásti UHK. V průběhu návštěvy mexické delegace vedené rektorem Verasem Godoyem se proto hovořilo i o možnostech studentských výměn a výměn akademických pracovníků v oborech cestovního ruchu či sociální práce.

Autor článku

Články ze sekce: STUDENT