Dovoz ojetin do Česka se po prázdninách více než zdvojnásobil

14.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. října (ČTK) - Dovoz ojetých aut do Česka se po prázdninách víc než zdvojnásobil. V samotném září import ojetin stoupl meziročně o 126 procent na 25.158 vozů. Proti letošnímu srpnu pak byl nárůst téměř desetinásobný. Vyplývá to z údajů Svazu dovozců automobilů.

Podle odborníků stojí za prudkým zářijovým skokem částečně odložená poptávka, kdy část zájemců dovoz auta z druhé ruky posunula na později kvůli problémům s náběhem nového Centrálního registru vozidel.

Zatímco za osm měsíců byl dovoz ojetin proti loňsku nižší zhruba o pětinu, silné září snížilo meziroční rozdíl za tři čtvrtletí o zhruba tři procenta na 95.129 vozů. Meziroční růst zaznamenala jen kategorie nejstarších aut se stářím nad 15 let. Nejvíce se dovážely vozy staré od pěti do deseti let, které tvořily 38 procent importu.

Nejdováženější byla za tři čtvrtletí značka Škoda se 17.875 vozy, což je zhruba stejný výsledek jako loni. Následuje Ford s poklesem o čtyři procenta na 14.026 automobilů a Volkswagen s růstem o dvě procenta na 12.523 vozů.

Pokračoval nárůst zájmu o luxusní značky. Například počet dovezených Ferrari z druhé ruky se zvýšil o osm vozů na 34 aut, Maserati zaznamenalo nárůst o dva vozy na 15 aut a u značky Rolls-Royce vzrostl dovoz ze tří aut na pět.

Podle společnosti Cebia, která se zabývá prověřováním původu vozidel, vykazovalo 16,5 procenta aut prověřovaných v zahraničí podstatné závady a nebylo možné doporučit jejich nákup.

Prodej nových osobních aut se od ledna do září meziročně zvýšil o téměř tři procenta na 127.485 vozů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK