Schäuble chce v EU fiskální unii a měnového komisaře

16.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Abú Zabí 16. října (ČTK) - Evropská unie by měla zvážit mnohem důraznější kroky k vytvoření fiskální unie a na nadcházejícím summitu, který se bude koncem tohoto týdne konat v Bruselu, by se také měla zabývat otázkou změny smluv o EU. Novinářům v Abú Zabí to řekl německý ministr financí Wolfgang Schäuble.

"Musíme teď činit důraznější kroky směrem k fiskální unii," řekl ministr, který se v Abú Zabí zastavil cestou z Tokia. Tam se minulý týden zúčastnil výročního zasedání Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Světové banky. "Musíme využít tuto šanci (dluhovou a finanční krizi v eurozóně)," dodal ministr, jehož citovala agentura Reuters.

Schäuble je dlouholetým zastáncem užší evropské integrace a nyní mimo jiné navrhuje, aby v eurozóně vznikla funkce měnového komisaře. V jeho pravomoci by bylo odmítat jednotlivým členským zemím návrh rozpočtu, pokud by se to ukázalo jako nezbytné.

Návrhy, které ministr přednesl před novináři, mají být součástí širších změn smlouvy o EU za účelem dalšího prohloubení integrace Evropské unie. Ministrovy návrhy by také měly pomoci řešit vleklou dluhovou krizi, která eurozónu trápí už téměř tři roky.

Schäuble také podpořil reformu Evropského parlamentu, jejímž smyslem je zajistit, že o konkrétních opatřeních by hlasovali zákonodárci pouze z těch členských zemí EU, kterých se projednávaná problematika týká. Tedy už ne úplně všichni, tak jako dosud.

Ministr řekl, že o návrzích už hovořil s kancléřkou Angelou Merkelovou. Ta byla podle něj "poněkud opatrnější". Nic bližšího k postoji kancléřky ale ministr neřekl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK