Analytici: Nový návrh DPH zvýší inflaci méně, změny ale škodí

16.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kompromisní daňový návrh premiéra Petra Nečase, podle něhož by měla od roku 2013 stoupnout pouze snížená sazba daně z přidané hodnoty, podle analytiků zvýší inflaci o 0,3 procentního bodu. Výdaje průměrné domácnosti by to podle hlavního ekonoma Patria Finance Davida Marka mělo zvýšit o zhruba 80 korun měsíčně. Současné dohady o sazbách DPH a obecně každoroční změny v daních ale ekonomice neprospívají, shodují se ekonomové.

 

Původní vládní návrhy počítaly od příštího roku se zvýšením obou sazeb DPH o jeden procentní bod. Proti tomu se mimo jiné postavili někteří poslanci vládní ODS. Tato varianta by podle Marka zvýšila inflaci o 0,8 procentního bodu a výdaje domácností o zhruba 190 korun měsíčně.

Nečasův návrh počítá se zachováním základní sazby daně na 20 procentech a s růstem snížené sazby ze 14 na 15 procent. Kompromisní návrh připraví rozpočet v roce 2013 o deset miliard korun ve srovnání s původními návrhy.

"Ukázalo se, že zvyšování daní vede jen ke zmrazování spotřebitelské poptávky a ke stejnému nebo dokonce nižšímu výběru. Je v podstatě jedno, zda bude DPH 19, 20 nebo 21 procent, marže se tomu přizpůsobí, zákazníci po čase také. Ale nejistota způsobená daňovými změnami má na ekonomiku mimořádně negativní dopad," upozornila analytička Next Finance Markéta Šichtařová.

I podle analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška podnikatelská nejistota ohledně daní silně škodí ekonomice. Návrh na zvýšení jen dolní sazby DPH je podle něj jedním z možných řešení, musí ale zároveň řešit hypotetický výpadek zhruba deseti miliard Kč. "Pokud by se úsporu podařilo najít, bylo by řešení z makroekonomického hlediska lepší než zvyšování obou sazeb. Inflace by v takovém případě vzrostla z titulu změn DPH jen zhruba o 0,3 procenta, což by bylo vzhledem k běžné kolísavosti cen potravin pro spotřebitele téměř nepostřehnutelné," uvedl.

"Je nejvyšší čas, aby firmy a lidé věděli, jaké sazby daní budou v příštím roce platit. Ideální by bylo, kdyby tuto jistotu měli i na pár let dopředu. Stav permanentní daňové reformy ekonomice neprospívá," dodal Marek.

Navržené změny budou podle ředitele daňového a právního oddělení PwC ČR Martina Diviše pro řadu domácností znamenat další omezování výdajů. Pro plátce DPH je podle něj obecně změna neutrální, protože DPH pro ně není nákladem, ale jen průběžnou položkou. "Zvýšení snížené sazby zatíží zejména oblast pracovně náročných služeb a stavitelství," dodal.

Pokud nebudou změny DPH v jakékoliv z navrhovaných variant schváleny, bude od příštího roku platit sjednocená sazba DPH 17,5 procenta. Ta byla schválena již dříve, současné návrhy to mají změnit.

Výsledky jednotlivých variant DPH pro rok 2013

Varianty Celkové inkaso DPH dodatečné zvýšení inkasa DPH změna měsíčních výdajů na osobu (Kč) změna měsíčních výdajů na domácnost (Kč) dopad do inflace letošní rok - 14 a 20 pct. 290,3 mld. Kč - 0 0 0,0 % původní plány 17,5 pct. 289,2 mld. Kč - 1,1 -6 -12 0,0 % revidované plány 15 a 21 pct. 306,8 mld. Kč 16,5 83 186 0,8 % Kompromis 15 a 20 pct. 297 mld. Kč 6,7 35 78 0,3 %

Zdroj: Patria Finance

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK