Vláda schválila větší pravomocí finančního arbitra

17.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Pravomoci finančního arbitra se zřejmě rozšíří o řešení sporů klientů se směnárnami a životními pojišťovnami. Počítá s tím novela zákona o finančním arbitrovi, kterou v rámci návrhu nového zákona o směnárenské činnosti schválila dnes vláda. ČTK o tom informoval zdroj obeznámený s jednáním vlády. Nový zákon o směnárnách, který by měl platit od července 2013, nahradí současný devizový zákon.

 

Posláním finančního arbitra je rychlejší a bezplatné vyřizování sporů klientů s finančními institucemi. V současnosti může finanční arbitr řešit spory týkající se spotřebitelských úvěrů, kolektivního investování, převodů peněz a využívání elektronických platebních prostředků, zejména karet. Činnost kanceláře finančního arbitra financuje ministerstvo financí.

Návrh zákona o směnárenské činnosti přímo nemění definici této činnosti. Pod ní přitom nespadají jen služby poskytované klasickými kamennými směnárnami, ale také například služby nabízené v supermarketech a hypermarketech, kdy zákazník platí za nakoupené zboží v eurech, přičemž pokladní vrací částku přesahující hodnotu nakoupeného zboží v českých korunách.

"Nejvýznamnější změnou je detailní úprava práv a povinností vznikajících mezi provozovateli směnárenské činnosti a jejich klienty. Zejména dochází k rozšíření a zpřesnění informačních povinností," uvedlo MF.

K provozování směnárenské činnosti bude v případě nebankovních poskytovatelů nutná registrace ke směnárenské činnosti u České národní banky. Dohled nad oblastí směnáren zůstane ČNB.

Podle návrhu zákona budou moci provozovat směnárenskou činnost vedle směnárníků pouze banky, spořitelní a úvěrní družstva a ČNB.

Nový zákon si vedle novely zákona o finančním arbitrovi vyžádal i novelu zákona o oběhu bankovek a mincí. V rámci ní bude zřejmě zrušena kritizovaná povinnost absolvovat odborný kurz o rozpoznávání bankovek a mincí podezřelých z padělání nebo pozměňování u obchodníků poskytujících tzv. cashback. To je výběr hotovosti platební kartou při úhradě nakoupeného zboží. "MF považuje tuto povinnost za zcela neadekvátní, neboť postup při cashbacku se z hlediska nakládání s hotovostí nijak neliší od případu, kdy obchodník vrací hotovost při běžném placení," uvádí návrh MF.

Současný devizový zákon kromě poskytování směnárenských služeb upravuje i činnost při nouzovém stavu v devizovém hospodářství a některé informačních povinnosti. Tyto části zákona budou přesunuty do zákona o České národní bance a do krizového zákona.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK