Česko prohrálo u soud EU ve sporu o pomazánkové máslo

18.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Lucemburk/Brusel 18. října (zpravodaj ČTK) - Česko dnes u Soudního dvora EU prohrálo v letitém sporu o pomazánkové máslo. Tímto způsobem není podle soudu tento český výrobek možné označovat, neobsahuje totiž dostatečné množství mléčného tuku, jak požadují unijní předpisy. Podle nich jde o "roztíratelný tuk".

U lucemburského tribunálu Česko v roce 2010 zažalovala Evropská komise, která v EU dohlíží na dodržování pravidel. Podle nich ale výrazem "máslo" je možné označovat pouze ty produkty, u nichž mléčný tuk tvoří nejméně 80 procent. Problém je v tom, že české předpisy jsou mnohem tolerantnější, neboť umožňují toto označení používat u výrobků obsahujících nejméně 31 procent mléčného tuku.

"Soudní dvůr určuje, že Česká republika tím, že povolila uvádění na trh mléčného výrobku, který nelze kvalifikovat jako máslo, pod obchodním označením 'pomazánkové máslo', nesplnila povinnosti, které pro ni vyplývají z nařízení," uvedl tribunál v dnešním prohlášení.

Češi se už dříve pokusili pro pomazánkové máslo vyjednat výjimku, kterou však komise zamítla. Praha neuspěla ani s žádostí o tom, aby pomazánkové máslo dostalo označení zaručená tradiční specialita. To je udělováno za účelem propagace tradičních produktů se specifickým charakterem a chuťovými a technologickými vlastnostmi.

Z českého pohledu jde o druhý neúspěch v řadě v poslední době. Potravinářská společnost Hamé totiž neuspěla u Evropské komise s žádostí o zařazení "Marmelády meruňkové", "Marmelády jahodové" a "Marmelády linecké" na seznam tradičních zaručených specialit EU. Název marmeláda se smí podle EU používat jen pro výrobky z citronů a pomerančů, vše ostatní je džem.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK