Mlékaři:Přejmenování pomazánkového másla nám zvýší náklady

18.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. října (ČTK) - Případné přejmenování pomazánkového másla zmate zákazníky a zvýší náklady výrobců, shodují se mlékaři poté, co Česko dnes u Soudního dvora EU prohrálo v letitém sporu o tento výrobek. Výrobek se podle soudu bude muset přejmenovat, protože neobsahuje dostatečné množství mléčného tuku, jak požadují unijní předpisy. Mlékařům se verdikt nelíbí. Jednou z alternativ nového názvu výrobku je název "České pomazánkové". Největší tuzemská mlékárna Madeta chce vyrábět pomazánkové máslo dál navzdory verdiktu soudu.

"Kdyby se ten výrobek jmenoval jinak, může se stát, že výrobci nebudou muset respektovat jeho tradiční parametry a mohl by se vytratit z trhu úplně," řekl dnes ČTK předseda Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček. Mlékaři se podle něj budou snažit ještě využít možné opravné prostředky. Pokud budou skutečně muset výrobek s více než třicetiletou tradicí přejmenovat, jeden z možných názvů je podle Kopáčka "České pomazánkové".

Podle ředitele Choceňské mlékárny Pavla Marka by případné nucené přejmenování pomazánkového másla přineslo problémy pro zákazníky, kteří budou mít problém se ve zboží zorientovat. Problémy budou mít i výrobci, kteří budou muset zboží přebalit a s tím souvisí zvýšení nákladů.

"Tohle je obraz neschopnosti českého zastoupení v Bruselu, já na to nemohu reagovat slušně," řekl ČTK předseda představenstva Madety Milan Teplý. Madeta z rozhodnutí podle něj nebude mít žádné ztráty, obaly zpracuje a bude rozhodnutí ignorovat. "Klidně ať nás soudí u bruselského soudní dvora jako Madetu. My jsme se podíleli na vývoji toho výrobku, budu to vyrábět dál," dodal bezprostředně po vynesení verdiktu.

U lucemburského tribunálu Česko v roce 2010 zažalovala Evropská komise, která v EU dohlíží na dodržování pravidel. Podle nich ale výrazem "máslo" je možné označovat pouze ty produkty, u nichž mléčný tuk tvoří nejméně 80 procent. Problém je v tom, že české předpisy jsou mnohem tolerantnější, neboť umožňují toto označení používat u výrobků obsahujících nejméně 31 procent mléčného tuku.

Česko musí vyhovět rozsudku v co nejkratší době. Pokud tak neučiní, může ho komise znovu zažalovat. Tentokrát však může rovněž navrhnout, aby soud rozhodl o uvalení peněžitých sankcí.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK