Nokia je opět ve ztrátě, výsledek se ale čekal horší

18.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Helsinky 18. října (ČTK) - Finský výrobce mobilních telefonů Nokia hospodařil ve třetím čtvrtletí opět se ztrátou. Ta ale není tak vysoká, jak se analytici obávali. Firmě ubývá i volné hotovosti na účtech, i zde je ale vývoj proti odhadům příznivější. Akcie firmy proto po zveřejnění výsledků vzrostly skoro o devět procent.

Ztráta na jednu akcii bez jednorázových účetních položek dosáhla 0,07 eura, zatímco před rokem firma vytvořila na jednu akcii zisk 0,03 eura. Analytici v anketě agentury Reuters očekávali, že ztráta vystoupí až na 0,11 eura.

Na účtech Nokii zůstala čistá hotovost 3,6 miliardy eur (asi 89,3 miliardy Kč), zatímco na konci předchozího čtvrtletí to bylo 4,2 miliardy eur (asi 104,2 miliardy Kč). Ekonomové čekali, že na účtech zbude zhruba 3,4 miliardy eur.

Nokia byla dlouhá léta největším výrobcem mobilních telefonů na světě, z první příčky ji ale nedávno sesadil Samsung. Ten byl v této branži před deseti lety naprostý outsider. Nokia podle analytiků zaspala dobu a dlouho podceňovala trh smartphonů. Tomu kralují firmy Apple a Samsung.

Akcie Nokie po zveřejnění výsledků hospodaření vyrazily prudce vzhůru a dostaly se na 2,37 eura. V mžiku tak měly zisk přes osm procent. V dobách největší slávy se ale akcie prodávaly i za 50 eur.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK