Leo Express bude jezdit bez záložního vlaku

23.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. října (ČTK) - Leo Express, který v prosinci začne jezdit na železnici mezi Prahou a Ostravou, nebude mít v případě poruchy k dispozici žádné náhradní vozidlo. Každou neděli odpoledne bude totiž všech jeho pět vlaků na trati. Pokud se nějaký z nich porouchá, nebo například někoho srazí, zůstanou pravděpodobně cestující v nejbližší stanici. Podle odborníků oslovených ČTK neexistuje nařízení, které by zajištění záložních vozidel nařizovalo. Ostatní provozovatelé ale rezervní vozy mají.

"Výrobce a dodavatel, firma Stadler, nám garantuje provozuschopnost," uvedl mluvčí společnosti Petr Kopáček.Řada mimořádných událostí v dopravě ale nemá nic společného s technickým stavem vozidel a jejich případnou poruchou. Vozidlo může vyřadit z provozu například vandal nebo se na trati z nějakého důvodu zastaví doprava. Takovéto události nejsou podle mluvčího Českých drah Radka Joklíka výjimečným. ČD na stejné trati využívají záložní vozidlo jen za rychlovlaky pendolino dvakrát až třikrát do měsíce.

V takovém mimořádném případě dopravce automaticky počítá s finanční náhradou pro cestující, nebo by zajistil náhradní dopravu, uvedl Kopáček. Podrobnosti, kdo přesně by cestující odvezl, ale neuvedl. Ponechání záloh dopravce neplánuje ani do budoucna. Naopak uvažuje o možném využití pátého vlaku, který funguje od pondělí do pátku jako záloha a který by od jara mohl začít jezdit ještě na jiné trati. Podle Kopáčka přichází v úvahu zejména trať z Prahy do Chomutova.

Případné nedodržení jízdního řádu na železnici postihnutelné není, připustilo ministerstvo dopravy. Na rozdíl od zákona o silniční dopravě, kde podobné postihy zakotvené jsou, nemá Drážní úřad v zákoně o drahách nástroje, jak tuto situaci řešit, doplnil Zdeněk Neusar z tiskového oddělení ministerstva. Je to prý dáno historickými důvody, neboť České dráhy, které v minulosti zajišťovaly velkou většinu tratí, disponovaly vždy dostatkem vozidel k zajištění náhradních vlaků. V novém zákoně, jehož věcný záměr hodlá úřad předložit vládě na jaře 2013, prý už ale podobná klauzule bude.

Se záložními vozidly ale počítají i menší dopravci. "My bychom do takového rizika nešli," řekl ČTK Daniel Adamka, manažer rozvoje a železniční dopravy ve společnosti Veolia Transport, která v ČR provozuje železnici v Desné. RegioJet, který jezdí na stejné trase, na kterou hodlá vstoupit i Leo Express, každý den používá šest lokomotiv. Celkem jich má devět, uvedl obchodní ředitel RegioJetu Jiří Schmidt. Obdobné to je i na Slovensku, kde společnost vozí cestující mezi Bratislavou a Komárnem. Tam si ponechává alespoň jednu záložní soupravu, druhá prochází pravidelnou údržbou a zbylých sedm vozí cestující, dodal.

Leo Express podnikatele Leoše Novotného plánuje zahájit provoz na trati Praha - Ostrava - Bohumín nejpozději 9. prosince, kdy by měl na tuzemské železnici platit nový jízdní řád. Zkušební provoz s cestujícími by ale chtěl zahájit už v průběhu listopadu. Sází zejména na nová vozidla Flirt švýcarského výrobce Stadler a vysoký standard úrovně služeb. Ceny jízdného společnost představí na přelomu října a listopadu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK