Veleba zůstane v čele Agrární komory do března 2014

24.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. října (ČTK) - Prezident Agrární komory Jan Veleba zůstane ve funkci až do řádného volebního sněmu v březnu 2014, jednomyslně o tom dnes rozhodlo představenstvo největší tuzemské nevládní organizace zemědělců. Veleba, který byl v sobotu zároveň zvolen do Senátu, se o vedení komory v dalším volebním období již ucházet nebude, uvedl dnes na dotaz ČTK.

"Je tady poprvé v téměř dvacetileté historii Agrární komory situace, kdy její šéf bude zároveň v nejvyšších patrech politiky," řekl Veleba s tím, že pro Agrární komoru to může znamenat zvýšení prestiže i politického vlivu. "To je pro většinu českých zemědělců velmi pozitivní," podotkl.

Již dříve uvedl, že v Senátu se chce soustředit především na problematiku venkova, zemědělství a potravinářství, kterou podle něj politici v posledních letech dost přehlížejí. V politice chce také pracovat na návratu slušného chování a morálky.

Pětašadesátiletý Veleba ve víkendovém druhém kole voleb do horní sněmovny ve volebním obvodě Chrudim porazil Tomáše Škaryda (ČSSD), když získal 59,7 procenta hlasů. Veleba usedne do senátního křesla po Petru Pithartovi (KDU-ČSL), který se už volebního klání nezúčastnil.

Veleba kandidoval jako nezávislý. V čele českých zemědělců je od března 2005. Patřil k zakladatelům Strany venkova, z níž vystoupil v roce 2002. V roce 2010 úspěšně kandidoval do zastupitelstva Velkého Meziříčí jako bezpartijní za ČSSD.

Agrární komora je největší nevládní organizací zemědělců v Česku. Její členové hospodaří na více než 70 procentech zemědělské půdy v zemi. Členské podniky zaměstnávají zhruba 103.000 lidí. Komora kromě zemědělců sdružuje lesníky, potravináře, ale například i včelaře.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK