Pražská burza prohloubila týdenní ztráty,index PX ztratil 1,3 pct

26.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. října (ČTK) - Pražská burza dnes prohloubila týdenní ztráty, index PX odepsal 1,29 procenta na 964,16 bodu. Dolů ho táhly všechny velké emise v čele s Komerční bankou. Rostly naopak akcie Fortuny či technologické KIT digital, jejíž akcie se dnes přestaly obchodovat na hlavním trhu pražské burzy a přecházejí na vedlejší trh Start.

Výraznější propad dnes postihl Komerční banku, skrze mateřskou Société Générale ji zasáhl negativní výhled na udržení ratingu. Akcie Komerční banky oslabily o zhruba tři procenta na rovných 4000 korun. Klesly také akcie Erste Bank, při svátku v Rakousku ztratily v Praze necelé procento na 459 korun.

Pod důležitou technickou úroveň 720 korun sestoupily akcie energetické společnosti ČEZ, pohoršily si také o necelé procento na 716,50 Kč. Čtvrtá velká emise Telefónica ČR zlevnila o více než 1,5 procenta na 383 korun.

Ztráty utrpěly také další emise na pražské burze, výjimkou byla sázková kancelář Fortuna, která si připsala třetinu procenta na 87,55 koruny, a také KIT digital.

Podle Josefa Kohouta z Patria Finance akcie KIT digital navazovaly na svůj čtvrteční růst v zámoří. KIT digital byla zároveň nejvíce rostoucí akcií v uplynulém týdnu. Od pondělí cenné papíry KIT digital přecházejí na neregulovaný trh Start a nadále se budou obchodovat na americkém trhu Nasdaq. Na pražskou burzu vstoupily předloni v lednu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK