Ekonomická nálada v eurozóně v říjnu klesla

30.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ekonomická nálada v eurozóně se v říjnu zhoršila zejména kvůli růstu pesimismu v průmyslovém sektoru. Spotřebitelská důvěra však mírně stoupla. Vyplývá to z měsíčního průzkumu, jehož výsledky dnes zveřejnila Evropská komise.

 

Index ekonomické nálady se snížil na 84,5 bodu ze zářijových 85,2 bodu. Analytici podle průzkumu agentury Reuters očekávali výraznější pokles na rovných 84 bodů.

Index spotřebitelské nálady stoupl na minus 25,7 bodu ze zářijových minus 25,9 bodu. Index nálady v průmyslu se však propadl o více než dva body na minus 18 bodů. Mírný pokles vykázal rovněž index nálady ve službách, zatímco nálada v maloobchodě se zlepšila.

Hrubý domácí produkt eurozóny ve druhém čtvrtletí klesl o 0,2 procenta po stagnaci v předchozích třech měsících. Ekonomové očekávají hospodářský pokles také ve třetím čtvrtletí. Eurozóna by se tak dostala do recese, která je obvykle definována jako minimálně dvě čtvrtletí hospodářského poklesu za sebou.

Eurozóna opustila poslední recesi v roce 2009. Poté se však její ekonomika dostala do nových problémů kvůli dluhové krizi, která začala v silně zadluženém Řecku.

Autor článku

aktualita

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK