Berlín a MMF vyzvaly svět k pokračování růstových reforem

30.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 30. října (ČTK) - Globální hospodářské oživení je nadále nejisté, ekonomický růst proto musí být podporován rozpočtovými a strukturálními reformami. Shodlo se na tom v dnešním společném prohlášení Německo s Mezinárodním měnovým fondem a Organizací pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) po schůzce mezi německou kancléřkou Angelou Merkelovou a šéfy obou mezinárodních organizací.

"Vzhledem ke slabým vyhlídkám růstu a značné nejistotě se důvěra finančních trhů, investorů a domácností stále ještě nevrátila na úroveň před krizí," konstatuje se v prohlášení.

Šéfa MMF Christine Lagardeová na společné tiskové konferenci uvedla, že vlády předních světových ekonomik by dál měly "rozumným tempem" pokračovat v ozdravování veřejných financí a v dlouhodobém výhledu řešit své veřejné dluhy. Rozvíjejícím se ekonomikám poradila, aby "uvolnily svou měnovou a fiskální politiku, a podpořily tím zdroje růstu".

Všichni tři účastníci schůzky včetně šéfa OECD Angela Guríi vyzvali eurozónu k podpoře ekonomického růstu a konkurenceschopnosti pomocí strukturálních reforem. Na Spojené státy apelovali, aby předložily přesvědčivý plán fiskální konsolidace.

Přivítali také kroky některých zemí eurozóny na podporu konkurenceschopnosti a pro snižování deficitů. "Naléhavě je ale zapotřebí dalšího úsilí, zejména co se týče nezaměstnanosti mladé generace, strukturálních reforem a efektivního sociálního systému," uvádí se v prohlášení.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK