MasterCard zvýšil tržby i zisk, lidé více platili kartami

31.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Americká společnost MasterCard, která je druhým největším provozovatelem sítě platebních karet na světě, vytvořila ve třetím čtvrtletí čistý zisk 772 milionů dolarů (asi 14,9 miliardy Kč). Meziročně je to nárůst o téměř osm procent a je to lepší výsledek, než se čekalo. Firma těží z globálního trendu, kdy lidé dávají při placení přednost kartám před hotovostí.

 

K růstu zisku přispěly i vyšší výdaje amerických spotřebitelů ve třetím čtvrtletí. Nárůst je podle analytiků výsledkem obecně vyšší důvěry, kterou teď Američané mají v ekonomiku i ve svou finanční situaci.

Držitelé platebních karet MasterCard v celém světě zaplatili kartami za nákupy 676 miliard dolarů (asi 13 bilionů Kč). To je v lokálních měnách meziroční nárůst o 12 procent. V samotných Spojených státech tento objem vzrostl o 7,4 procenta, což je méně než před rokem, kdy nárůst činil 13,7 procenta.

Zákazníci MasterCardu, což jsou banky a další poskytovatelé finančních služeb, měli k 30. září v celém světě vydáno 1,9 miliardy karet této značky.

Zisk na akcii ve třetím čtvrtletí činil 6,17 USD, zatímco o rok dříve to bylo 5,63 USD. Analytici v anketě agentury Reuters v průměru čekali, že se zisk na akcii bez jednorázových nákladů vyšplhá pouze na 5,92 USD. Tržby vzrostly o pět procent na 1,92 miliardy dolarů (asi 37 miliard Kč), což je mírně pod odhady analytiků. Ti čekali tržby 1,94 miliardy USD.

Akcie MasterCardu, jehož tržní hodnota se pohybuje kolem 56 miliard dolarů (asi 1,1 bilionu Kč), na výsledky hospodaření reagovaly růstem o více než dvě procenta a dostaly se na 462 dolarů. Konkurenční Visa nicméně mírně klesala a pohybovala se pod 138 dolary za akcii.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK