ADP: Soukromý sektor v USA vytvořil v říjnu 158.000 míst

01.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 1. listopadu (ČTK) - Americký soukromý sektor vytvořil minulý měsíc 158.000 nových pracovních míst. Uvedla to dnes organizace ADP. Její údaje překonaly očekávání analytiků, kteří podle agentury Reuters čekali, že vznikne 135.000 nových míst.

ADP však rovněž revidovala údaje za minulý měsíc kvůli nové metodice, kterou začala používat od října. V září tak podle nové metodiky vzniklo pouze 88.200 nových míst místo původně oznámených 162.000.

Údaje o zaměstnanosti v soukromém sektoru přicházejí před páteční souhrnnou vládní zprávou o vývoji amerického trhu práce. Ekonomové v anketě Reuters zatím předpovídají, že v celé ekonomice mimo zemědělský sektor vznikne 125.000 nových pracovních příležitostí.

Čísla ADP však často nebývají dobrým vodítkem pro klíčovou souhrnnou zprávu, která je před prezidentskými volbami politicky vysoce citlivá. ADP proto změnila metodiku, a čísla by nyní měla být více v souladu s vládními údaji.

Americká ekonomika ve třetím čtvrtletí zrychlila podle prvního rychlého odhadu růst v přepočtu na celý rok na rovná dvě procenta. Mohou za to především výdaje na obranu a vyšší výdaje spotřebitelů. O čtvrtletí dříve činil růst hrubého domácího produktu 1,3 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK