ČNB opět snížila úrokové sazby na rekordní minimum

01.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bankovní rada České národní banky dnes snížila úrokové sazby na další rekordní minimum. Základní úroková sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, klesla o 0,2 procentního bodu na 0,05 procenta. ČTK to sdělil Tomáš Zimmermann z tiskového oddělení centrální banky. ČNB dnes zveřejnila rozhodnutí nezvykle o hodinu později.

 

Centrální bankéři dnes snížili i další úrokové sazby. Lombardní sazba klesla o 0,5 procentního bodu na 0,25 procenta. Lombardní sazba je procentuální sazba, za kterou si obchodní banky mohou půjčit u centrální banky peníze oproti zástavě cenných papírů. Diskontní sazba, na kterou jsou například navázány penále za nesplácené úvěry nebo neuhrazené daně, klesla o 0,05 procentního bodu na 0,05 procenta.

Dnešního jednání se zúčastnilo všech sedm centrálních bankéřů. Tisková konference po jednání rady začne v 15:30 a vedle důvodů rozhodnutí na ní guvernér ČNB Miroslav Singer představí i novou makroekonomickou prognózu. Na posledním měnovém zasedání 27. září bankovní rada rovněž snížila úrokové sazby. Základní úroková sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tehdy klesla o čtvrt procentního bodu na 0,25 procenta.

Česká republika tak má jedny z nejnižších sazeb v regionu. Základní sazba Evropské centrální banky, která platí pro všechny země eurozóny včetně Slovenska, je 0,75 procenta. Americký FED má sazby nastaveny v pásmu nula až 0,25 procenta, Japonsko v pásmu nula až 0,1 procenta a Švýcarsko v pásmu nula až 0,25 procenta. Bank of England má základní sazbu na 0,5 procenta. Naopak Polsko má sazbu na 4,75 procenta a Maďarsko dokonce 6,25 procenta.

Od sazeb centrální banky se odvíjejí úroky bankovních vkladů a úvěrů. Podnikům nižší úroky přinášejí levnější úvěry na investice a provoz, domácnostem zase levnější půjčky na bydlení.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK