Hurikán Sandy a paprikové chipsy

02.11.2012 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Zatím je škoda vyčíslena na 20 miliard dolarů. Ruší se většina letů nad Atlantikem. Basketbalové zápasy se odkládají. Apple zavírá své obchody. Sandy může dokonce ovlivnit výsledek amerických voleb. Kdo ovšem je ze Sandy nadšen, jsou obchody s potravinami. Nejvíc se nakupuje voda a paprikové chipsy. PÁTEČNÍ GLOSA

Hurikán Sandy může velmi zajímavě zamíchat s americkými volbami. Barack Obama má obrovskou možnost ukázat se jako opravdový krizový manažer neboli hrdina. Když ho Američané uvidí, jak uprostřed trosek New Jersey stojí v gumácích a vytahuje z bláta malé štěňátko, má vyhráno. Na druhou stranu hurikán Sandy rapidně zdržel celou předvolební kampaň a tak kandidáti mají co dohánět. Místo předvolebních proslovů musí Obama létat ve vrtulníku nad postiženými oblastmi a uklidňovat guvernéry. V médiích se ovšem objevují pochvalné reakce na Obamův přístup a je vyzdvihován nad bývalého prezidenta George Bushe, který během hurikánu Katrina ztratil nervy. Hurikán Sandy se tak představuje jako jedna z nejlepších mediiálních kampaní jakou si kadnidát na prezidenta může přát. Jen je o něco dražší než kampaně klasické.

Nejde jen o volby. Celá Amerika se hurikánu Sandy musí přizpůsobit. Od cen akcií až po basketbal. Začátek basketbalové NBA je kvůli hurikánu ohrožen, protože různé basketbalové týmy jako například Philadelphie nebo Indiany Pacers se budou do New Yorku složitě dopravovat. Navíc velký otazník visí nad samotnou budovou Barclays Center – novou basketbalovou arénou v Brooklynu. To, jestli zůstane otevřená, se ještě kvůli hurikánu neví.

Zavírají se obchody. Kdybyste si teď na východní části Ameriky chtělikoupit luxusní kožich nebo spodní prádlo, máte smůlu. Většina obchodů je obestavěna pytlemi písku a z výloh na vás koukají nahé figurýny. I taková společnost Apple vydala tiskové prohlášení, že na východním pobřeží USA uzavírá 35 svých obchodů. Dalších 15 obchodů zavře v severovýchodní Kanadě. Pro jistotu. V každém z nich byla učiněna zvláštní opatření proti případné povodni a drahá zařízení byla z obchodů převezena na bezpečná místa.

Kvůli Hurikánu Sandy bylo zatím zrušeno přes 8 000 tisíc letů nad Atlantikem. Záběry v televizních zprávách na lidi sedící na svých kufrech už nejsou nic zajímavého. Změny se dotkly i pražského letiště. Byly zrušeny některé lety Praha - New York. A lety z Asie do New Yorku a Washingtonu byly zrušeny naprosto všechny. Letecké společnosti počítají se ztrátami ve výšce stovek miliónů dolarů. Podle odborníků by hurikán Sandy mohl, co se týče letecké dopravy, být nejhorší událostí za posledních 100 let.

Po hurikánu Sandy se rapidně zvednou ceny pojistek. Konkurenční boj mezi pojišťovnami dosáhne nevídaných rozměrů. Lidé budou pojišťovat, co se dá. Každá taková hurikánová událost zvýší strach lidí o svůj majetek a to je pro pojišťovny nejlepší zpráva. Podle expertů, hurikán Sandy na české obyvatelstvo nebude mít žádný vliv a vyšší zájem o pojistky se tedy neočekává.

Před tím, než hurikán Sandy vrazil do New Yorku, všichni se z ulic a z křižovatek přesunuli do obchodů s potravinami. Typický New Yorský ruch ustal. Pro obchody s jídlem je vždycky bouře požehnáním – nemají problém s prošlým zboží, nikdo nic nereklamuje, bere se všechno a hned. Stejně mě na celém případu Sandy nejvíce fascinuje průzkum podle kterého patřily mezi první vykoupené věci v amerických obchodech voda a chipsy. Zkrátka mě to uklidnilo, že Amerika si ve všech situacích zachová svou tvář.

Autor článku

Eva Tomková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ