Nezaměstnanost ve 3. čtvrtletí meziročně vzrostla na sedm procent

02.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Míra nezaměstnanosti ve třetím čtvrtletí 2012 činila sedm procent, což o 0,4 procentního bodu více než před rokem. Nezaměstnaných bylo 367.900, meziročně se tak celkový počet lidí bez práce zvýšil o 25.300. Vzestup nezaměstnanosti se projevil v mužské i v ženské populaci. Vyplývá to z dnešních údajů Českého statistického úřadu, který vychází z obecné míry nezaměstnanosti podle metodiky Mezinárodní organizace práce (ILO).

 

Odlišná metodika se promítá do rozdílu mezi výší obecné míry nezaměstnanosti (ILO) a míry registrované nezaměstnanosti ministerstva práce a sociálních věcí. Tendence vývoje obou měr byly ale podobné, míra registrované nezaměstnanosti MPSV dosáhla ve 3. čtvrtletí 8,3 procenta, tj. o 0,2 procentního bodu více než před rokem.

Meziroční nárůst celkového počtu nezaměstnaných se odrazil i v nárůstu počtu dlouhodobě nezaměstnaných. Počet lidí bez práce jeden rok či déle se meziročně zvýšil o 20.100 a dosáhl 158.500. Podíl dlouhodobě nezaměstnaných z celkového počtu nezaměstnaných byl 43,1 procenta, uvádí ČSÚ.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK