Analytici: Příznivá data z trhu práce volby v USA moc neovlivní

04.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 4. listopadu (ČTK) - Příznivá statistika z amerického trhu práce nebude mít na blížící se prezidentské volby prakticky žádný vliv. Myslí si to většina analytiků, kterých se v průzkumu dotazovala agentura Reuters. Neutrální dopady bude mít podle ekonomů také ničivá bouře Sandy, která se před týdnem přehnala nad severovýchodem USA. Experti ale upozorňují, že škody po řádění živlu zatím nebyly přesně vyčísleny.

Dvacet čtyři ekonomů v průzkumu uvedlo, že statistika z trhu práce bude mít na volby neutrální vliv. Patnáct ekonomů se domnívá, že vliv statistiky bude bezvýznamný, zatímco deset si jich myslí, že vliv bude naopak významný. Velmi bezvýznamný vliv statistiky předpovídají čtyři ekonomové, s velmi významným vlivem počítá jeden.

Vláda v pátek informovala, že americká ekonomika v říjnu vytvořila zhruba 171.000 nových pracovních příležitostí. Přestože jsou to zatím jen předběžná data, jsou lepší, než se čekalo. Zlepšení je to i proti září, kdy vzniklo asi 148.000 míst. Míra nezaměstnanosti ale o 0,1 procentního bodu vzrostla a dostala se na 7,9 procenta.

Vyšší tvorba nových pracovních příležitostí nahrává současnému demokratickému prezidentovi Baracku Obamovi, jemuž nepříznivý stav ekonomiky v předvolební kampani velmi uškodil. Republikánský protikandidát Mitt Romney často poukazoval na vysokou míru nezaměstnanosti jako na důkaz, že Obama jako prezident selhal a nepřinesl Američanům změnu, kterou jim na začátku funkčního období sliboval.

"Realita je taková, že z mediálního pohledu máte rozporuplnou zprávu," poznamenal ekonom Jacob Oubina z finanční společnosti RBC Capital Markets. "Jasně, pracovních míst přibylo víc, zároveň se ale zvýšila míra nezaměstnanosti. Máme zde vyvažující síly, takže průměrný volič může vidět pouze nepatrný rozdíl," dodal.

V jiném průzkumu pak ekonomové uvedli, že ničivá bouře Sandy, která zasáhla především státy New York a New Jersey, ve čtvrtém čtvrtletí sníží objem hrubého domácího produktu u 0,2 procentního bodu. Odhady dopadů na HDP se ale velmi liší a pohybují se v intervalu od mínus 0,5 až plus 0,5 procentního bodu. Podle ekonomů je ale nutné si na přesnější odhady počkat, protože po týdnu ještě nejsou přesně známy všechny škody.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK