Studie: Londýnské banky budou pokračovat v propouštění

06.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 6. listopadu (ČTK) - Londýnský finanční sektor, který patří ke klíčovým motorům britské ekonomiky, v příštím roce propustí dalších 13.000 pracovníků. Předpovídá to studie, kterou dnes zveřejnil britský ekonomický institut CEBR.

Londýnské banky již podle agentury Reuters od roku 2007 propustily více než 100.000 zaměstnanců. Studie předpokládá, že v roce 2014 bude největší evropské finanční centrum v důsledku pokračujícího propouštění zaměstnávat nejméně lidí za 20 let.

Institut původně předpokládal, že londýnské banky a další finanční instituce v příštím roce přijmou 6000 nových zaměstnanců. Svou prognózu však změnil kvůli předpokládanému oslabení aktivity v řadě podnikatelských odvětví.

Finanční sektor se na celkové ekonomické aktivitě v Británii podílí více než deseti procenty. Má tak v britském hospodářství větší váhu než zpracovatelský či stavební sektor.

Nejistota kolem evropské dluhové krize však nyní vede ke slabému objemu obchodování s akciemi. Snižuje se rovněž počet fúzí a akvizicí v Británii. To má negativní dopady na menší finanční společnosti i na významné mezinárodní banky s velkými základnami v Londýně. Finanční sektor se navíc potýká s přísnějšími regulačními předpisy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK