Co dělat, když chci podat platební příkaz do zahraničí?

21.04.2004 | , Finance.cz
BANKOVNICTVÍ


Podat tuzemský platební příkaz k úhradě není nikterak složité. Problém ale může nastat při platbách do zahraničí, kde musí příkazce uvést číslo účtu příjemce platby v mezinárodním formátu tzv. IBAN. Co to je a jak se používá?

S blížícím se obdobím letních dovolených se může téměř každý z nás lehce dostat do situace, kdy bude potřebovat bezhotovostně převést peníze do zahraničí například k úhradě zálohy za ubytování, zájezdu apod.

Vyplňování platebního příkazu do zahraničí se od toho tuzemského poněkud liší. Číslo účtu příjemce platby totiž musí být v mezinárodně platném formátu tzv. IBAN. Již od 1.7.2003 je uvádění čísla účtu příjemce platby v tomto tvaru pro země EU povinné a banky v uvedených zemích jej při platebním styku striktně vyžadují.

Bohužel ne každý příjemce úhrady uvede ve faktuře všechny nutné údaje pro bezproblémový převod peněz. Je tedy nutné jej kontaktovat a požádat o zaslání kódu IBAN!

Co je to IBAN?

Je to zkratka anglického International Bank Account Number. IBAN byl vytvořen v Evropské unii jako mezinárodní standard bankovních čísel účtů a slouží k jednoznačné identifikaci účtu klienta, bankovní instituce a země, ve které je veden účet klienta.

IBAN má svoji pevně danou strukturu definovanou samostatně každou zemí. Číslo může mít max. 34 znaků,zpravidla jich ale mívá podstatně méně, a může obsahovat číslice a velká písmena. IBAN se skládá z následujících komponentů:

  • kód státu - dva znaky - určuje sídlo banky, kde je veden účet klienta (např. CZ pro Českou republiku
  • kontrolní číslo - dva znaky - ochrana proti chybně zadanému číslu účtu
  • základní bankovní číslo účtu - max. 30 znaků - obsahuje kód banky a číslo účtu klienta

Jak vypadá číslo vašeho účtu v IBAN formátu?

Například je-li vaše číslo účtu 19-2000145399/0800, pak ve formátu IBAN pro podání písemného platebního příkazu bude CZ65 0800 0000 1920 0014 5399. V elektronické formě pak CZ6508000000192000145399.

Jak zadat IBAN do platebního příkazu?

Správné zadání čísla účtu příjemce ve struktuře IBAN do platebního příkazu je nevyhnutelnou podmínkou, aby tuzemská banka a banka příjemce byly schopny platbu správně provést. Pokud jej na platebním příkazu neuvedete, vystavujete se nebezpečí, že vám banky naúčtují případné dodatečné poplatky. Zároveň samozřejmě může dojít i ke zpoždění připsání úhrady bankou příjemce.

Rozdíl v uvádění IBAN na papírovém platebním a elektronickém platebním příkazu spočívá v odlišném zápisu tohoto čísla. Na papírovém nosiči je každá čtveřice čísel oddělena mezerou. Tedy například IBAN účtu klienta v Belgii je \"BE62 5100 0754 7061\". V platebním příkazu podaném elektronicky je IBAN bez mezer. V našem případě bude číslo klienta v Belgii \"BE625100072547061\".

Kde hledat své IBAN číslo účtu?

Své vlastní číslo účtu ve formátu IBAN můžete nalézt na pravidelných výpisech z účtu, popřípadě můžete zavolat nebo navštívit vaši pobočku banky a požádat o jeho sdělení. Vstupem České republiky do EU vstoupí v platnost i nařízení, podle kterého budou mít všechny banky povinnosti uvádět číslo účtu ve formátu IBAN na výpisech z účtu. Banka bude mít i povinnost sdělit tyto údaje svému klientovi, pokud o ně požádá, takže s jeho zjištěním by neměl být žádný problém.

TIP! Spoustu důležitých informací o mezinárodním standardu IBAN, o jeho používání i o tom, jak IBAN kódy jednotlivých zemí a bank vypadají, můžete nalézt na internetových stránkách České národní banky www.cnb.cz.

Autor článku

Lukáš Buřík


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 7 krát

Články ze sekce: BANKOVNICTVÍ