Papír zdražil, papírny Mondi vloni utržily přes devět miliard

14.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Štětí (Litoměřicko) 14. listopadu (ČTK) - Výrobce papíru Mondi Štětí vloni utržil přes devět miliard korun, meziročně o devět procent víc. Firma to přičítá i růstu cen papíru na světových trzích, uvádí ve své výroční zprávě. Provozní zisk před zdaněním loni dosáhl 815 milionů korun. Mondi patří z hlediska tržeb k pěti největším firmám sídlícím v Ústeckém kraji, vyrábí zejména obalový papír, kartony a bělenou buničinu. Vloni podnik zaměstnával 546 zaměstnanců a 25 manažerů.

Trh s papírem prožil za poslední dva roky výrazné turbulence. Ceny papíru začaly prudce růst v roce 2010 a během několika měsíců se zvedly i o 20 procent. Analytici to tehdy přičítali souhře problémů, které postihly světové výrobce celulózy, ale i rostoucí poptávce po papíru ve východní Asii. České papírny si trend chválily. A odrazil se i na jejich hospodářských výsledcích.

"Tržby vzrostly oproti roku 2010 o devět procent vlivem pohybu cen na světových trzích," konstatuje Mondi ve výroční zprávě. Vloni přitom zájem o papír spíše klesal. "Poptávka po našich produktech ale zůstala na velice dobré úrovni navzdory snížení poptávky na celoevropském trhu, ke které došlo zejména ve druhém pololetí roku 2011," uvedl ve výroční zprávě generální ředitel papíren Jan Žižka. Zprávu firma zveřejnila začátkem listopadu.

Zatímco v roce 2010 utržilo Mondi 8,3 miliardy korun, vloni to bylo těsně přes devět miliard. Ukazatel provozního zisku EBIT ale zároveň poklesl z 992 milionů na 815 milionů korun. Mondi Štětí je dceřinou firmou stejnojmenného evropského výrobce, který má sídlo ve Vídni.

V příštích letech by měla v těsném sousedství papíren ve Štětí být i velká pila se 181 zaměstnanci, kterou tam chce stavět rakouská firma Holzindustrie Maresch. Pokud plány na stavbu pily vyjdou, měla by dodávat do papírny ročně kolem 750.000 tun štěpky, což bude zhruba třetina objemu zpracovávaného dřeva. Dřevní štěpka je pro papírnu klíčová, nyní si ji nechává posílat v kontejnerech po železnici. Kromě papírny mají být zákazníky pily i místní nábytkáři a stavebníci, pro něž se počítá asi se čtvrtinou produkce, zbylé piliny a kůru pak chce pila nabídnout papírně jako biomasu

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK