Český vývoz roste, klesá podíl exportu do zemí EU

15.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Česku se za prvních devět měsíců roku podařilo meziročně zvýšit hodnotu vývozu, zároveň se snížil podíl vývozu do zemí Evropské unie. Dnes to na konferenci k exportní strategii prohlásil ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS), podle kterého tento vývoj český průmysl potřebuje. Přílišná závislost na evropských trzích totiž podle něj ohrožuje vývoj české ekonomiky.

 

"Za prvních devět měsíců roku 2012 se nám podařilo v absolutní hodnotě zvednout český export z 2,1 bilionu na zhruba 2,3 bilionu korun. Je ale důležité, že přitom nám klesá podíl vývozu do Evropy z 83,5 na 80 procent," řekl Kuba.

Podle něj jsou mimoevropské trhy perspektivní, protože mají jinou křivku vývoje ekonomiky. Kuba zároveň zdůraznil, že české výrobky mají i v mimoevropských zemích dobré jméno a že je potřeba toho využít.

Kuba připomněl, že je třeba rozšířit strukturu českého vývozu. "Zranitelnost českého exportu je v tom, že velké procento, přes 50 procent, dělá deset firem," řekl. Velká část vývozů navíc pochází z automobilového průmyslu. "Kdyby teď přišel problém v automobilovém průmyslu, tak na nás dopadne daleko razantněji než někde jinde, protože nemáme tu zbožovou diverzifikaci dostatečnou," řekl.

Člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) Michal Mejstřík k tomu uvedl, že Česku při přílišném zaměření na jedno průmyslové odvětví hrozí, že bude následovat vývoj Finska. Tam podle něj velká orientace na firmu Nokia vedla k tomu, že po špatném manažerském rozhodnutí ve firmě se z Finska po 20 letech silných vývozů stala země se zápornou obchodní bilancí.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK