Kvasiny smění pozemky, rozšíření Škody Auto by nemělo nic bránit

19.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kvasiny (Rychnovsko) 19. listopadu (ČTK) - Rozšíření závodu Škody Auto v Kvasinách na Rychnovsku mimo nynější areál by už problém s pozemky neměl bránit. Zastupitelé Kvasin schválili složitou směnu pozemků, díky níž se automobilka dostane ke klíčovým asi třem hektarům parcel potřebným pro rozvoj závodu. ČTK to dnes řekl starosta Kvasin Ivan Ešpandr.

Závod by Škoda podle dostupných informací měla miliardovými investicemi rozšířit na dalších až 20 hektarů. Stavět by se měla například nová lakovna.

Problém s parcelami vznikl poté, co pozemky v těsném sousedství areálu Škody Auto získal podnikatel Petr Nehera pro zamýšlenou výstavbu továrny na malé vrtulníky. Obec s ním nyní tyto pozemky u areálu Škody vymění za jiné. Následně Kvasiny pozemky u závodu vymění s automobilkou za jiné pozemky v obci. Ke směně již podle starosty daly souhlas všechny dotčené strany.

Investor továrny na vrtulníky, firma UpSolution, bude po směně parcel moci pokračovat v přípravě projektu na pozemcích u kvasinského travnatého letiště. "Záměr přemístění projektu továrny na vrtulníky od Škody Auto k letišti již obec také schválila," uvedl starosta. Zástupci firmy nedávno uvedli, že lokalitu u letiště považují od počátku za nejlepší. Na pozemky k automobilce se prý přesunuli proto, že obec s jejich záměrem u letiště původně nesouhlasila.

Škoda Auto v Kvasinách vyrábí své největší a nejdražší modely Superb a Yeti. Od ledna se bude v Kvasinách kompletně vyrábět i model Roomster, který se zatím montuje v závodě Vrchlabí. Karoserie na Roomstera se dělají v Kvasinách. V závodě pracuje v třísměnném provozu asi 4200 zaměstnanců. To z něj dělá největšího soukromého zaměstnavatele v regionu. Vloni závod vyrobil 140.000 aut, letos by jich mělo být více.

Zdeněk Rychtera dr

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK