Malé a střední firmy v jihomoravském regionu získaly v 1.Q od GE Capital Bank o 25 % více úvěrů

29.04.2004 | ,
ÚČTY A SPOŘENÍ


GE Capital Bank poskytla během prvních tří měsíců letošního roku malým a středním podnikům v jihomoravském regionu nové úvěry v objemu 740 mil. Kč.

Jde o meziroční růst objemu nově poskytnutých úvěrů o 24,7 %. GE Capital Bank tedy pokračuje ve výrazné úvěrové expanzi v tomto segmentu komerčních klientů.

V celé České republice poskytla GE Capital Bank v prvním čtvrtletí letošního roku malým a středním podnikům úvěry v objemu 2,961 mld. Kč. V porovnání se stejným obdobím loňského roku, kdy firmám poskytla úvěry za 2,106 mld. Kč, jde o meziroční nárůst o téměř 41 %.

Celkové portfolio úvěrů poskytnutých malým a středním firmám činilo k 31. březnu letošního roku 11,488 mld. Kč. V porovnání s koncem března loňského roku se celkové portfolio úvěrů poskytnutých tomuto segmentu klientů meziročně zvýšilo o 37,5 % (k 31. březnu 2003 byl jeho objem 8,356 mld. Kč).

„Jedním z hlavních cílů GE Capital Bank v letošním roce je další agresivní růst v oblasti úvěrů pro malé a střední podniky. Výsledky v jihomoravském regionu v prvním čtvrtletí letošního roku svědčí o tom, že se nám tento cíl daří naplňovat. Chceme být preferovaným poskytovatelem finančních služeb pro malé a střední podnikatele. Orientace na malé a střední podniky je totiž naší dlouhodobou strategií,“ řekl Radomil Štumpa, ředitel komerčního bankovnictví GE Capital Bank.

Na růstu obejmu úvěrů poskytnutých malým a středním firmám v jihomoravském regionu měly vliv i změny, kterými GE Capital Bank vyšla klientům v prvním čtvrtletí vstříc. Šlo o zvýšení maximálního objemu Malé podnikatelské půjčky na 5 milionů korun a prodloužení doby její splatnosti na šest let. K těmto změnám přistoupila GE Capital Bank počátkem února a vyšla tak vstříc potřebám firem získat rychle prostředky na financování jejich podnikání.

Výhodou Malé podnikatelské půjčky je nejen neúčelovost úvěru, ale i rychlost jejího vyřízení. Efektivní schvalovací proces GE Capital Bank umožňuje rozhodnout o poskytnutí úvěru do tří pracovních dnů.

Vedle úvěrových produktů mají malé a střední firmy velký zájem o využívání nástrojů přímého bankovnictví. GE Capital Bank jim nabízí například Internet Banku, Mobil Banku a především homebanking BankKlient, který je určen speciálně pro firemní subjekty. BankKlient totiž reaguje na specifické požadavky firem, jako je například přenos dat do účetních systémů či síťový provoz.

Díky tomu, že firmy najdou v nabídce GE Capital Bank všechny produkty přímého bankovnictví, které odpovídají jejich konkrétním potřebám, má GE Capital Bank vysoký podíl elektronických transakcích. Například v březnu bylo provedeno elektronicky 965 037 transakcí, což bylo o 20 % víc než v únoru. V prvním čtvrtletí činily elektronické transakce 73 % všech platebních operací, které komerční klienti provedli. Podíl elektronických transakcí má dlouhodobě rostoucí trend – počátkem letošního roku byl 70 %, na počátku roku 2003 byl 60 % a na konci roku 2001 se pohyboval okolo 35 %.

GE Capital Bank patří v oblasti úvěrování malých a středních firem k vedoucím bankám na českém trhu. V loňském roce poskytla malým a středním firmám nové úvěry za 9,4 mld. Kč. V porovnání s rokem 2002, kdy jim poskytla úvěry za 6,9 mld. Kč, šlo o meziroční růst objemu nově poskytnutých úvěrů o 36 %.

Zdroj: Tisková zpráva GE CB

Autor článku

 

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ