Zisk penzijních fondů letos stoupl o 14 milionů na 3,24 mld. Kč

22.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Penzijním fondům za tři čtvrtletí letošního roku stoupl zisk meziročně nepatrně o 14 milionů na 3,24 miliardy korun. Na důchod si spořilo 4,68 milionu Čechů, na konci loňského roku jich bylo o 76.000 méně. ČTK o tom dnes informovala Asociace penzijních fondů. Míra zapojení obyvatelstva v penzijním připojištění převyšuje 70 procent ekonomicky aktivních obyvatel v Česku.

 

Objem peněz evidovaných ve prospěch účastníků penzijního připojištění dosáhl koncem září 243,4 miliardy Kč. Od počátku roku 2012 jde o nárůst o zhruba 11 miliard. Také průměrný příspěvek účastníka stabilně mírně roste, koncem září činil 449,50 Kč. "V souvislosti s úpravou poskytování státního příspěvku od ledna 2013 je už v tomto období trend zvyšování příspěvků účastníků velmi silný, naplno se to však projeví až v příštím roce," uvedla asociace.

Ve třetím čtvrtletí se zastavil pokles počtu účastníků s příspěvkem zaměstnavatele, který byl podle asociace důsledkem nepříznivé ekonomické situace. Jejich počet mírně vzrostl na téměř 935.000 lidí. Stejně tak vzrostl i průměrný příspěvek zaměstnavatele, který nyní dosáhl 642 Kč, a pomalu se tak vrací na úroveň roku 2010.

I ve třetím čtvrtletí penzijní fondy pokračovaly v konzervativní investiční strategii. Největší podíl spravovaných investičních prostředků (88,9 procenta) je umístěn v dluhopisech a pokladničních poukázkách, v akciích a podílových listech je investováno jen 1,6 procenta peněz a sedm procent připadá na termínované vklady a účty.

"Vývoj trhu penzijního připojištění v uplynulém čtvrtletí opět přinesl dobré zprávy. Zvýšený zájem klientů očekáváme až do konce letošního roku. Nepůjde jen o nové smlouvy, ale i o zvyšování dosavadních příspěvků účastníků," komentoval data prezident asociace Karel Svoboda.

Do konce listopadu je možné vstoupit do penzijních fondů za nynějších podmínek. Poté přeměněné fondy už nebudou ručit za to, aby případný prodělek nesnížil úspory klienta, a nebudou ani vyplácet polovinu naspořených peněz po 15 letech. Naproti tomu nabídnou také odvážnější investiční strategie s vidinou možného vyššího zhodnocení.

Lidé se mohou prostřednictvím penzijních fondů připojistit za finanční podpory státu od roku 1994. Na trhu zůstalo deset fondů z původních 44.

Systém penzijního připojištění se nyní mění. Podle penzijní reformy navržené vládou si lidé budou moci od roku 2013 převádět část sociálního pojištění na individuální účty u soukromých penzijních společností, tedy do takzvaného druhého pilíře. Ty mají vzniknout transformací současných penzijních fondů.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK