Spotřebitelská důvěra v eurozóně v listopadu klesla

22.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Spotřebitelská důvěra v eurozóně v listopadu klesla, v celé Evropské unii se však mírně zlepšila. Vyplývá to podle agentury Reuters z předběžných údajů, které dnes zveřejnila Evropská komise.

 

Index spotřebitelské nálady pro eurozónu tento měsíc klesl na minus 26,9 bodu z říjnových minus 25,7 bodu. Index pro celou EU se zvýšil na minus 23,7 bodu z minus 24,3 bodu.

Podle analytiků je silná spotřebitelská poptávka klíčová pro udržitelný hospodářský růst. Spotřebitelské výdaje se na celkové ekonomické produkci eurozóny podílejí více než polovinou. Vysoká nezaměstnanost a vládní úsporná opatření však mají na tyto výdaje negativní vliv.

Ekonomika eurozóny se ve třetím čtvrtletí dostala do recese, která je obvykle definována jako minimálně dvě čtvrtletí hospodářského poklesu za sebou. Předchozí recesi opustila eurozóna v roce 2009. Poté se však její ekonomika dostala do nových problémů kvůli dluhové krizi, která začala v silně zadluženém Řecku.

Hrubý domácí produkt eurozóny se ve třetím čtvrtletí snížil o 0,1 procenta po poklesu o 0,2 procenta v předchozích třech měsících. Celá Evropská unie však ve třetím čtvrtletí vykázala hospodářský růst o 0,1 procenta, takže se recesi vyhnula.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK