Trhy s dynamikou a potenciálem – Matthias Hoppe hovoří pro E&S na téma investiční fondy a rychle se rozvíjející země

23.11.2012 | , Ertrag & Sicherheit
Tiskové zprávy


Matthias Hoppe, Vice President spol. Franklin Templeton Investments a Portfolio Manager pro Franklin Templeton Equity Selection Fund, který je distribuován přes spol. Jung, DMS & Cie, hovoří v exkluzivním interview se spol. E&S, Ertrag & Sicherheit o potenciálech tzv. Emerging Markets a dynamice investičního fondu Equity Selection Fund.

E&S: Světová ekonomika je stále komplexnější a propojenější. Jak dalece přitom mohou investoři profitovat z globální fondové společnosti jakou je Franklin Templeton Investments?
Matthias Hoppe (MH): Franklin Templeton za roky svého působení vybudoval celosvětově s více než 60 zastoupeními ve 30 zemích globální síť. Naši analytici a portfolio manažeři působí tedy přímo na místě a mohou tak lépe odhadnout příležitosti a rizika jednotlivých trhů. Domnívám se, že naší výhodou je, že získáváme znalosti tzv. ”z první ruky” a rozumíme zvláštnostem lokálních trhů. Zejména v oblasti rychle se rozvíjejících zemí zaujímá Franklin Templeton roli průkopníka. Jako jedna z prvních společností jsme již roku 1987 založili tým specializovaný na akcie rychle se rozvíjejících zemí.

E&S: V jakých trzích spatřujete do budoucna růstový potenciál?
MH: Rychle se rozvíjející země jsou zde určitě na prvním místě.  Jejich míry růstu jsou relativně vyšší než v USA a Evropě. Jejich státní zadlužení v poměru k hrubému národnímu produktu je generelně nižší. A tyto země profitují z rostoucí, mladé střední vrstvy. Už dnes je mnoho zemí Asie na vrcholu spotřeby luxusních statků. Ovšem nově vzniklá a rostoucí střední vrstva také znamená, že roste nejen poptávka po autech, domácích spotřebičích a mobilních telefonech, ale i po základních spotřebních statcích. Současně je v rychle se rozvíjejících zemích produkováno 49% celosvětově vyrobeného zboží a služeb. A toto číslo by mělo růst i nadále, dle prognóz by se měl tento podíl v roce 2016 pohybovat již okolo 55%. Kromě toho disponují rychle se rozvíjející země rozmanitými a částečně dokonce vzácnými surovinami. Mnoho zemí investuje miliardové částky do infrastrukturálních projektů – také za účelem přitáhnout zahraniční investory. Toto dynamické prostředí a kombinace zdravého hospodářského růstu a nízkého státního dluhu tak nabízí z hlediska poměru riziko-výnos zajímavé a slibné investiční příležitosti.

E&S: Jak spravujete fond Franklin Templeton Equity Selection Fund, do kterého mohou investoři investovat prostřednictvím spol. Jung, DMS & Cie. ?
MH: Kapitálové trhy jsou stále v pohybu. Naším úkolem je nejen rozpoznat včas možné šance ale také jít z cesty případným rizikům. Proto nepřetržitě sledujeme a analyzujeme trhy a adekvátně přizpůsobujeme fond novým podmínkám. Investiční fond Franklin Templeton Equity Selection Fund investuje přitom převážně do akciových fondů s jednoznačným zaměřením na Emerging Markets – rychle se rozvíjející trhy. Rozdělení majetku a hodnocení či vážení těchto regionů a zemí, které patří mezi Emerging Markets, je aktivně řízeno podle aktuální situace na trhu. Aktivní správa portfolia se vyplatí především u investic do rychle se rozvíjejících trhů. K tomu máme k dispozici široké investiční spektrum.  Kromě akciových fondů, které jsou těžištěm investic do Emerging Markets, můžeme investovat také do investičních fondů, které investují mimo území Emerging Markets. A můžeme do portfolia přimíchat také Exchange Traded Funds a deriváty. Tímto způsobem můžeme zmírnit rizika a jednat velmi flexibilně.

E&S: Jakou expertízou disponuje Váš tým?
MH: Franklin Templeton Multi-Asset Strategies je samostatný investiční tým společnosti Franklin Templeton Investments tvořený 28 investičními experty. Naší expertízou je Asset Allocation, tedy rozdělení majetku a investování do různých investičních tříd. Přitom neustále přizpůsobujeme portfolio, abychom optimalizovali riziko-výnosový profil. Děláme to už asi 25 let a spravujeme zhruba 30 miliard amerických dolarů.

Clipboard01_5.jpg

 Matthias Hoppe, Vice President Franklin Templeton Investments na konferenci E&S

 

E&S – We create values
Společnost Ertrag & Sicherheit Vermögensberatung GmbH (E&S), se sídlem v Grazu, je jedním z vůdčích majetkových poradců. Specializuje se na dlouhodobé budování majetku prostřednictvím investičních nástrojů zaměřených na věcné hodnoty. E&S byla založena v roce 1985 a patří k průkopníkům v oblasti investic do věcných hodnot. Firma disponuje více než 50 zastoupeními v Rakousku a východní Evropě. E&S nabízí pro drobné i velké investory individuální řešení pro získání, budování a zhodnocení majetku. V centru pozornosti je přitom optimální vyvážení výnosu, jistoty a likvidity.

V oblasti investičního poradenství a zprostředkování finančních nástrojů (jako např. investiční fondy) pracují poradci spol. E&S jménem a tedy s ručením obchodníka s cennými papíry, společnosti Jung, DMS & Cie GmbH (dále jen JDC).

Informace obsažené v tomto článku nejsou podkladem pro žádná investiční či jiná rozhodnutí. K tomu v každém případě kontaktujte Vašeho poradce!

 

 

 

Autor článku

Reklamní sdělení  

Články ze sekce: Tiskové zprávy