Barnier volá po politické vůli, která by prosadila bankovní unii

26.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Eurokomisař pro vnitřní trh a služby Michel Barnier chce vidět politickou vůli, která by prosadila bankovní unii. Barnier to řekl v rozhovoru s britským ekonomickým listem Financial Times (FT), kde se také postavil za myšlenku, aby měli bankéři stanoven maximální limit pro odměny.

 

"Nadešel čas učinit rozhodnutí. Musíme splnit nejzazší termín, který stanovili šéfové vlád. Potřebujeme politické rozhodnutí, a toho je možné dosáhnout," podotkl Barnier. Ministři financí eurozóny by proto podle něj měli rozptýlit pochybnosti, že takovou politickou vůli mají.

Barnier v rozhovoru vyslovil podporu zavedení stropu pro odměny bankéřů a mimo jiné kritizoval hlasovací systém, který v unii prosazuje Velká Británie, a naznačil, že by eventuálně šlo i změnit evropskou legislativu, aby se mohla vytvořit pevnější bankovní unie.

Komisař o vyhlídkách bankovní unie hovořil jen pár dnů před schůzkou ministrů financí EU. Ti otestují, jak moc je pravděpodobné, že se pravidla bankovní unie podaří dojednat ještě do konce letošního roku. Barnier řekl, že je třeba ujistit trhy, které jsou teď podle něj křehké.

Někteří vyjednávači zapojení do rozhovorů kolem navrhované bankovní unie očekávají, že pravidla fungování se do konce roku dojednat nepodaří. Svědčí o tom například i fakt, že jednání na toto téma se už v minulých týdnech začala zadrhávat.

"Trhy vůči tomu nejsou lhostejné. Stále jsou bdělé a opatrné. Tentokrát musíme mít výsledky," upozornil komisař.

Barnier zároveň navrhl jak řešit ožehavou otázku platů bankéřů. Řešit se to podle něj dá nastavením maximálního stropu, se kterým by se ale dalo hýbat. Stanoveno by ovšem bylo určité pásmo a v jeho rámci by o konkrétním stropu rozhodovali akcionáři. "Banky tomu musejí věnovat pozornost. Tvoří součást společnosti, nestojí mimo ni," vysvětlil komisař.

Barnier, který je Francouz, se v rozhovoru postavil proti požadavku Velké Británie na zavedení takzvané "dvojí většiny" v Evropském bankovním úřadě (EBA). Požadavek předpokládá, aby finanční ústavy mimo bankovní unii musely dát při každém rozhodnutí dohromady minimální počet hlasů. To by ale podle komisaře mohlo vést k fragmentaci.

"EBA je úřad, který funguje k zajištění soudržnosti jednotného trhu. Dvojí většina by naopak mohla vést k jeho roztříštění," myslí si Barnier. "Pracovat můžeme na lepším systému, než je dvojí většina," dodal. Každá dohoda, která by zakládala jednotný dohled nad bankami v celé Evropské unii, se podle komisaře musí dělat na základě "dobrých řešení v rámci současných smluv".

Barnier ale dodal, že legislativu EU lze v budoucnu změnit tak, aby unii lépe vyhovovala. "Možná bychom si mohli představit, že později bychom mohli ty věci konsolidovat, zkrátka je zlepšit," řekl.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK