SZPI nechala templářské víno stáhnout oprávněně, rozhodl NSS

26.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 26. listopadu (ČTK) - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) nechala stáhnout před dvěma lety milion lahví z Templářských sklepů Čejkovice z obchodů oprávněně. Minulý týden o tom rozhodl Nejvyšší správní soud (NSS), který tak zrušil rozhodnutí Krajského soudu v Brně z března letošního roku. ČTK to zjistila z rozsudku NSS.

SZPI uspěla u NSS s kasační stížností. Ten uznal postup inspekce jako zákonný, rozsudek Krajského soudu zrušil a vrátil mu případ k přepracování, při němž musí přihlížet k rozhodnutí NSS.

SZPI v listopadu 2010 nařídila stáhnout víno, které bylo vyrobené z hroznů nejasného původu a firma nebyla schopna jejich původ doložit a neměla zpracované ani evidenční knihy. Celkem šlo o 1,2 tuny hroznů, do nichž vinaři přimíchali 300.000 kilogramů hroznů známého původu, čímž je znehodnotili. Když se firma proti výroku inspekce ohradila, ta začala víno stahovat sama.

Firma se proto obrátila se žalobou na krajský soud, který uznal, že lhůta určená ke stažení vína byla nezákonná. Stejného chrakteru byl podle něj požadavek na dopracování evidenčních knih, kterým SZPI podmínila možnost návratu vína na trh.

Temlářské sklepy dostaly také pětimilionovou pokutu za uvádění vína do oběhu z hroznů neznámého původu. Krajský soud v souvisejícím případě však taktéž letos v březnu přiznal pokutě odkladný účinek a avizoval, že definitivně se o pokutě rozhodne zhruba za rok.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK