Elektřina domácnostem v roce 2013 průměrně zdraží o 2,4 procenta

28.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Elektřina pro domácnosti příští rok zdraží v průměru o 2,4 procenta. Regulovaná složka ceny plynu pro domácnosti se průměrně zvýší o 4,13 procenta. Na tiskové konferenci to dnes řekla předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková. Zdůraznila, že ceny pro odběratele energií se budou lišit podle jednotlivých regionů.

 

Malým podnikatelům se ceny elektřiny zvýší průměrně o 3,1 procenta. I zde se ale budou ceny lišit podle regionů.

Podle ERÚ roste zejména regulovaná složka ceny elektřiny, do které patří mimo jiné podpora obnovitelných zdrojů energie. Celkem se regulovaná složka v příštím roce zvýší o 9,4 procenta. Její zvýšení bude částečně kompenzovat pokles obchodních marží.

Zásadní dopad na zvýšení ceny elektřiny má podle ERÚ podpora elektřiny z obnovitelných zdrojů. Rostla totiž výroba elektřiny z dokončených fotovoltaických elektráren, z bioplynových stanic a ze zdrojů spalujících biomasu.

V příštím roce vzroste cena na pokrytí nákladů spojených s výrobou energie z alternativních zdrojů na 583 korun za megawatthodinu, což je o 39,1 procenta více než letos. Tato částka vychází podle Vitáskové z předpokladu, že vláda dnes schválí státní příspěvek na obnovitelné zdroje ve stejné výši jako letos, tedy 11,7 miliardy korun.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK