Fitch varuje, že by Francii mohl příští rok snížit rating

28.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 28. listopadu (ČTK) - Agentura Fitch Rating by v příštím roce mohla snížit Francii její nejvyšší hodnocení úvěrové spolehlivosti, pokud se zemi nepodaří splnit cíle pro snížení dluhu a výkon ekonomiky bude horší, než se čeká. Řekl to agentuře Reuters ředitel oddělení Fitch pro ratingy zemí Tony Stringer. Fitch je jedinou ze tří velkých agentur, u které má Francie nejvyšší rating.

Agentura již minulý týden uvedla, že v příštím roce rating Francie přezkoumá. "Myslíme si, že pro Francii bude náročné splnit tříprocentní deficit v roce 2013, zvláště vzhledem k výhledu anemického růstu," uvedl Stringer. "Jakýkoliv slabý výkon buď na straně fiskální konsolidace nebo u základů ekonomických reforem by mohl vést ke snížení v roce 2013," varoval. Fitch odhaduje, že ekonomika Francie příští rok stoupne o 0,3 procenta.

Obavy o finance druhé největší ekonomiky eurozóny bublají pod povrchem již od vypuknutí dluhové krize. Trhy se ale zatím více soustředí na Itálii a Španělsko, což je pro Francii výhodné. Náklady na úvěry Francie jsou v současnosti na téměř rekordním minimu, protože investoři mají kvůli krizi v eurozóně málo možností. Stringer však varoval, že výnosy by mohly znovu růst.

Agentura Moody's snížila rating Francie tento měsíc. Třetí agentura Standard & Poor's tak učinila již v lednu. Moody's své rozhodnutí odůvodnila trvalou ztrátou konkurenceschopnosti země a její neschopností řešit strukturální problémy. Vyjádřila rovněž znepokojení nad fiskální situací Francie a rizikem řetězové reakce na dluhovou krizi eurozóny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK