Holub: Výdaje státu na důchody stoupnout do 2060 o tři pct. HDP

29.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Výdaje státu na důchody se do roku 2060 zvýší o zhruba tři procenta hrubého domácího produktu na 11,8 procenta HDP. Na dnešním finančním fóru Zlaté koruny to uvedl ředitel sekce měnové a statistiky ČNB Tomáš Holub. Výdaje na důchod nyní podle něj převyšují příjmy na důchody o více než 20 procent. HDP loni činil 3,84 bilionu korun.

 

Přejít do nově zaváděného druhé pilíře důchodového systému se podle Holuba vyplatí spíše mladším lidem s vyššími příjmy. "Ta hranice je 1,3násobek průměrné mzdy. Ty přínosy přitom výrazně narůstají až od dvojnásobku průměrného příjmu," uvedl. Ve světle zkušeností z okolních zemí lze přitom podle Holuba očekávat spíše konzervativní přístup lidí ke vstupu do druhého pilíře.

Premiér Petr Nečas na fóru uvedl, že schodek důchodového účtu nyní činí 45 miliard korun a má tendenci narůstat. "Celkem 95 procent příjmů důchodců je od státu. Takovou míru závislosti nenajdete nikde v EU včetně nových členských zemí," uvedl. Proto se podle něj stát snaží zavedením druhého pilíře tuto závislost snížit. "I tak ale zůstane hlavním prvkem důchodů státem organizovaný pilíř," uvedl. Podle Nečase stát do budoucna reformou penzí ušetří až 80 miliard korun ročně.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK