Co týden dal? Kolik stojí prezidentská kampaň?

30.11.2012 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Suverénně nejvíc dosud za předvolební kampaň ze všech prezidentských kandidátů utratil Jan Fischer. Se znatelným odstupem za ním jsou na tom podobně Miloš Zeman, Přemysl Sobotka a Karel Schwarzenberg. Kolik je kampaň dosud stála se dozvíte v pravidelném týdenním souhrnu.

Posledních 7 dní ve světě

Eurokomisař pro vnitřní trh a služby Michel Barnier chce vidět politickou vůli, která by prosadila bankovní unii. Barnier to řekl v rozhovoru s britským ekonomickým listem Financial Times (FT), kde se také postavil za myšlenku, aby měli bankéři stanoven maximální limit pro odměny.
Více informací

Okamžitý odchod Skupiny ČEZ z Albánie by pro českou energetickou společnost znamenal ztrátu téměř 200 milionů eur (pět miliard korun). Uvedla to ratingová společnost Moody's, jejíž zprávu citoval internetový server Business New Europe. Moody's nicméně upozorňuje, že okamžitý odchod ČEZ z Albánie by zamezil dalším ztrátám české firmy, a ochránil tak její budoucí příjmy.
Více informací

Mezinárodní měnový fond (MMF) a ministři financí zemí eurozóny se v Bruselu dohodli na krocích, které by měly vést ke snížení řeckého dluhu do roku 2020 na 124 procent hrubého domácího produktu. S odvoláním na své zdroje o tom informovala agentura Reuters. Dohoda by měla uvolnit cestu k miliardám eur v půjčkách ze záchranného balíku, které jsou už od léta Řecku blokovány.
Více informací

Světová ekonomika by měla v letošním roce stoupnout o 2,9 procenta. V příštím roce by mělo tempo jejího růstu zrychlit na 3,4 procenta. Předpověděla to Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Zhoršila tak svou předchozí prognózu, podle které měl růst letos dosáhnout 3,4 procenta a v příštím roce 4,2 procenta. Největší hrozbou pro světovou ekonomiku je podle OECD dluhová krize v eurozóně.
Více informací

Počet lidí bez práce ve Francii v říjnu dále rostl a ocitl se nejvýše za 14 let. Podle zprávy ministerstva práce počet registrovaných žadatelů o práci stoupl v říjnu o 45.400 na 3,103 milionu, což je nejvyšší úroveň od dubna 1998. Zpráva zvýší tlak na vládu prezidenta Françoise Hollanda, aby zastavila ztráty pracovních míst.
Více informací

Agentura Fitch Rating by v příštím roce mohla snížit Francii její nejvyšší hodnocení úvěrové spolehlivosti, pokud se zemi nepodaří splnit cíle pro snížení dluhu a výkon ekonomiky bude horší, než se čeká. Řekl to agentuře Reuters ředitel oddělení Fitch pro ratingy zemí Tony Stringer. Fitch je jedinou ze tří velkých agentur, u které má Francie nejvyšší rating.
Více informací

Světové ceny potravin se v uplynulých měsících stabilizovaly, zůstávají však v blízkosti rekordních maxim z roku 2008. Uvedla to Světová banka. Varovala, že vysoké ceny potravin se stávají "novým standardem" a mohou posílit hladovění a podvýživu v chudých regionech.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Tržby v tuzemském sklářském a keramickém průmyslu by letos mohly vzrůst o pět procent na 41,7 miliardy korun. Stejným tempem na 26,8 miliardy korun by se měla zvýšit hodnota vývozu. Na tiskové konferenci to uvedla Asociace sklářského a keramického průmyslu ČR (ASKP), která při odhadech vycházela z údajů firem v odvětví.
Více informací

Česká ekonomika si letos podle Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) povede hůř, než se dosud zdálo. Česko vykáže pokles hrubého domácího produktu o 0,9 procenta, zatímco v květnové prognóze OECD předpovídala pokles jen o 0,5 procenta. Příští rok už ale má být lepší, ekonomika podle OECD vykáže růst o 0,8 procenta, v roce 2014 se tempo růstu ekonomiky zrychlí na 2,4 procenta.
Více informací

Objem klientských vkladů v tuzemských bankách ke konci září 2012 meziročně stoupl o 8,3 procenta na 3,1 bilionu korun. Růst vkladů tak výrazně převyšuje meziroční čtyřprocentní růst úvěrů a umožňuje tuzemským bankám zachovávat si dostatek likvidity.
Více informací

Ceny pohonných hmot v Česku v uplynulém týdnu dál klesly. Nejprodávanější benzin Natural 95 zlevnil o 24 haléřů na průměrných 35,61 koruny za litr. U nafty byl pokles méně výrazný, její cena se snížila o osm haléřů na 36,13 koruny za litr. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny pohonných hmot dlouhodobě sleduje.
Více informací

Nejvíce peněz na prezidentskou kampaň v médiích zatím vynaložil Jan Fischer, jehož propagace vyšla na 26,5 milionu korun. Miloš Zeman, Přemysl Sobotka a Karel Schwarzenberg dosud utratili zhruba 11 až 12 milionů korun. Výdaje ostatních kandidátů jsou lehce nad nebo pod pěti miliony korun. Vyplývá to z analýzy společnosti Admosphere, která monitoruje hodnotu reklamního prostoru na základě ceníkových cen, tedy bez započítání množstevních slev a případných barterů.
Více informací

Elektřina pro domácnosti příští rok zdraží v průměru o 2,4 procenta. Regulovaná složka ceny plynu pro domácnosti se průměrně zvýší o 4,13 procenta. Na tiskové konferenci to řekla předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková. Zdůraznila, že ceny pro odběratele energií se budou lišit podle jednotlivých regionů.
Více informací

Na podporu ekonomického růstu, podnikání a zaměstnanosti chce vláda ještě ve svém funkčním období zavést celkem 18 opatření. Mezi priority patří například vytvoření jednotného kontaktního místa pro exportéry, snížení počtu operačních programů na čerpání dotací z EU nebo audit výdajů státního rozpočtu. Součástí dokumentu je celkem 71 návrhů, na kterých se shodla pracovní skupina Národní ekonomické rady vlády (NERV).
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.

Autor článku

Lukáš Pololáník


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU