Na matriku chodíme pro rodný, oddací a úmrtní list

03.05.2004 | , Finance.cz
FinTriky


Kdy jste naposledy viděli svůj rodný list? Už je to jistě dlouho a možná si ani nevzpomenete, kde ho máte. Rodný list je přitom základní doklad, který jednoznačně prokazuje vaši totožnost. Co dělat, když ho potřebujete a nemáte?

Téma tohoto týdne: Pro doklady na úřady

Naštěstí je tu stát a jeho statisíce úředníků. Oni o nás vědí, oni nás sledují. Sledují i naše předky a všechno poctivě znamenají do matričních knih. Nezbývá něž doufat, že úředníky sledují jiní úředníci a že matriční kniha není v každém městě jediná. Co kdyby se ztratila nebo přišli povodně, že?

Co je to Matrika
Matriční úřady se starají o evidenci obyvatel a vydávání dokladů, zejména pak prvopisy ale i druhopisy v případě ztráty. Jedná se zejména o:

  • rodné listy
  • oddací listy
  • úmrtní listy

Pokud jsme jeden z těchto dokladů měli a nyní ho potřebujeme (nejlepší příklad je právě rodný list, který roky nepotřebujeme a pak ho nemůžeme najít), nezbývá, než zajít na příslušnou matriku a vyžádat si DRUHOPIS.

Kdo má nárok
Nárok na vydání druhopisu dokladu má fyzická osoba, které se zápis týká, nebo členové její rodiny, sourozencům a zplnomocnění zástupci. Za členy rodiny se považuje manžel, rodiče, děti, prarodiče a vnuci.

Kam se obrátit a jak podat žádost
S ústní či písemnou žádostí o vydání požadovaného dokladu se obraťte na matriční úřad podle místa narození, uzavření manželství nebo úmrtí. Matriční úřad vede matriční knihy pro obec, v níž má sídlo, a dále pro obce patřící do jeho správního obvodu. Nevíte-li, který matriční úřad vede matriční knihu, do níž chcete nahlédnout, obraťte se na příslušný okresní úřad, případně kterýkoli matriční úřad.

Co musíte předložit

  • průkaz totožnosti
  • doklady, kterými žadatel prokáže, že se zápis týká jeho nebo členů jeho rodiny, nebo jeho sourozenců
  • ověřenou plnou moc, vyřizuje-li žádost zplnomocněný zástupce
  • případnou ústní či písemnou žádost o vydání druhopisu požadovaného dokladu

Ceny, termíny
Za vydání prvopisu matričního dokladu se neplatí žádný správní poplatek. Za vydání druhopisu matričního dokladu se hradí správní poplatek ve výši 50,- Kč v hotovosti. Druhopis matričního dokladu vám matrika udělá na počkání.

POZOR! Nejsou stanoveny žádné formuláře, na kterých by měla být žádost podána.

Další finanční tipy a triky najdete na http://www.finance.cz/aktuality

Autor článku

Pavel Nesejt


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky