Baxter kupuje za čtyři miliardy dolarů švédskou firmu Gambro

04.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Deerfield (USA) 4. prosince (ČTK) - Americká farmaceutická společnost Baxter International převezme za zhruba čtyři miliardy dolarů (asi 77,1 miliardy Kč) švédskou společnost Gambro. Převzetím švédského podniku chce Baxter posílit nabídku přístrojů pro léčbu onemocnění ledvin a celkově si vylepšit pozici na světovém trhu. Gambol vyrábí přístroje pro dialýzu, které lze používat i v domácím prostředí.

Baxter za firmu zaplatí asi 2,76 miliardy dolarů a převezme i její dluhy. Struktura kontraktu celý podnik oceňuje na zhruba 26,5 miliardy švédských korun, což odpovídá zmíněným čtyřem miliardám USD.

Baxter vyrábí zařízení pro dialýzu ledvin, infúzi léků a krevní terapii. Akvizice Gambra tak doplní portfolio produktů, které Baxter v této oblasti nabízí. Prodej zařízení k léčbě ledvin se loni na celkových tržbách podniku podílel téměř jednou pětinou.

Akvizice znamená další konsolidaci trhu přístrojů pro dialýzu. Baxter a Gambro na tomto trhu konkurují například americké společnosti DaVita HealthCare Partners, či německé Fresenius Medical Care AG & Co. Analytik švédské banky Carnegie Kristofer Liljeberg podotkl, že převzetím Gambra se Baxter stane dvojkou na trhu klinické dialýzy, hned za Freseniem.

"Já myslím, že v dlouhodobém výhledu budou mít ambice postavit se společnosti Fresenuis," řekl Liljeberg, jehož citovala agentura Reuters. V nabídce Baxtera tak bude široká škála přístrojů, včetně těch, díky nimž si pacienti mohou dialýzu provádět v domácím prostředí.

Baxter uvedl, že dialýzu potřebuje čím dál víc lidí. Ročně se jejich počet zvyšuje tempem více než pět procent a nějakou formu dialýzy v celém světě potřebují více než dva miliony lidí. Přibývá totiž diabetiků a roste i počet lidí s vysokým krevním tlakem. Ten rovněž poškozuje ledviny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK