Dluhy Američanů v poměru k majetku jsou nejnižší od roku 2003

06.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 6. prosince (ČTK) - Čistý finanční majetek amerických domácností na konci třetího čtvrtletí dosáhl 64,77 bilionu dolarů (asi 1,25 biliardy Kč), což je proti předchozím třem měsícům nárůst asi o 2,7 procenta. Celkové závazky se snížily na 112,7 procenta příjmu po zdanění a jsou nejnižší od roku 2003. Ukazuje to zpráva Flow of Funds, kterou každé čtvrtletí vydává tamní centrální banka (Fed).

 

Výše čistého finančního majetku tak vystoupila do blízkosti rekordu z konce roku 2007, tedy do doby před finanční krizí. To je slibný vývoj z hlediska budoucího vývoje ekonomiky, protože čím víc peněz lidem zůstává, tím víc jich jsou ochotni utratit. Výdaje spotřebitelů se na tvorbě hrubého domácího produktu v USA podílejí zhruba ze 70 procent.

Na rekordu byl čistý finanční majetek ve třetím čtvrtletí roku 2007, kdy činil 67,3 bilionu dolarů (asi 1,3 biliardy Kč). V letošním třetím čtvrtletí k růstu výše finančního majetku přispěly hlavně nemovitosti, jejichž hodnota se zvýšila asi o 300 miliard dolarů. Pomohla také akciová portfolia, kde hodnota vzrostla asi o 520 miliard dolarů.

Během čtvrtletí pak domácnosti pokračovaly ve snižování dluhů, a to tempem dvou procent ročně. To je nejvýraznější pokles od druhého čtvrtletí loňského roku.

Dluhy domácností klesly o 65,5 miliardy na 12,87 bilionu dolarů (asi 248 bilionů Kč), zatímco v předchozím čtvrtletí nepatrně vzrostly. To znamená, že lidé zřejmě ještě mají potřebu ve snižování dluhů pokračovat. Američané se snižováním dluhů začali kolem roku 2008, až v USA splaskla bublina na trhu nemovitostí. Kvůli ní se Američané ve druhé polovině minulého desetiletí silně zadlužili; maxima v poměru k příjmům dluhy dosáhly v roce 2007.

Ekonomové se ale nedokážou shodnout v tom, jak moc ještě Američané budou muset dluhy snížit. Další snížení dluhů bude totiž znamenat méně peněz na utrácení, což může zpomalit proces oživení ekonomiky. Ačkoliv celkový dluh jako podíl na příjmech zůstává blízko historického maxima, měsíční splátky dluhů jako podíl na příjmech jsou nejnižší od roku 1993.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK