Inditex výrazně zvýšil zisk, pomohla expanze na mladé trhy

12.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 12. prosince (ČTK) - Španělská společnost Inditex, která je největším světovým prodejcem oděvů pro maloobchodní trh, hospodařila v prvních devíti měsících svého fiskálního roku s čistým ziskem 1,65 miliardy eur (asi 41,7 miliardy Kč). To je meziroční nárůst o zhruba 27 procent a firma za něj vděčí hlavně expanzi na mladé trhy. Inditex je vlastníkem řetězce Zara a působí i v České republice.

Firma tedy prakticky nepocítila dopady tvrdých úsporných opatření v Evropě a zvláště pak ve Španělsku, která nutí lidi šetřit. Jeden z důvodů vidí analytici v tom, že firma je schopna pružně reagovat na potřeby trhu, kde v odpovídajícím sortimentu zavádí nové modely.

Zisk před úroky, daní a odpisy (EBITDA), což je základní měřítko úspěšnosti firem, za první tři čtvrtletí vzrostl o 25 procent na 2,78 miliardy eur (zhruba 70,3 miliardy Kč). Tržby se zvýšily asi o 17 procent na 11,4 miliardy eur (zhruba 287,3 miliardy Kč).

Inditex v letošním roce otevřel nové obchody na rychle rostoucích trzích jako je Čína. Ještě víc tak snížil závislost na domácím, tedy španělském trhu. Španělská ekonomika je za poslední tři roky už podruhé v recesi, což je znát i na nižších výdajích spotřebitelů. Potíže tam nemají jen prodejci oděvů, ale i další firmy.

Zveřejněné výsledky zhruba odpovídají odhadům analytiků. Ti v anketě agentury Reuters v průměru očekávali čistý zisk 1,65 miliardy eur, EBITDA 2,77 miliardy a tržby 11,33 miliardy eur. Finanční rok firmy, která je bez dluhů, začíná v únoru.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK