Do zaměstnání s výpisem z rejstříku trestů

06.05.2004 | , Finance.cz
FinTriky


Hodláte změnit zaměstnání? Potom počítejte s možností, že po vás váš budoucí zaměstnavatel může požadovat výpis z rejstříku trestů a v některých případech dokonce i lustrační osvědčení. Jak tedy tyto dokumenty získat?

Téma týdne: Pro doklady na úřady

Žádáte o nové místo a zjistili jste, že zaměstnavatel požaduje nejen váš profesní životopis, ale také například výpis z rejstříku trestů  a lustrační osvědčení? Potom vám nezbývá než o tyto doklady požádat a zaměstnavateli je k výběrovému řízení předložit. Kde žádat, kolik to bude stát a za jak dlouho požadovaný doklad obdržíte se dočtete v následujících řádcích…

Výpis z rejstříku trestů
Podat žádost o výpis z rejstříku trestů lze na každém okresním státním zastupitelství, obecním úřadě, městském úřadě, úřadě města, v Praze obvodním úřadě nebo místním úřadě, v územně členěných statutárních městech na úřadě městského obvodu nebo úřadě městské části, který vede matriku. Uvedené orgány poskytnou žadateli tiskopis a bezplatně ověří totožnost žadatele a to dle originálu platného osobního průkazu (občanský průkaz, cestovní pas, průkaz o povolení pobytu cizince, vojenský průkaz, řidičský průkaz ap.), opatřeného fotografií a správnost údajů uvedených v písemné žádosti.
Po ověření žádost žadateli již nevracejí, ale zasílají ji Rejstříku trestů v Praze. Od podání žádosti asi do 2 - 3 týdnů obdrží žadatel výpis poštou na adrese, kterou si na žádosti vyznačil. Kolkový poplatek za výpis je 50,- Kč.

Pokud potřebujete výpis rychleji, máte možnost o výpis požádat přímo v sídle Rejstříku trestů, Praha 4, Soudní 1 v úředních hodinách, kde vám výpis vyhotoví na počkání. Cena v podobě kolkového poplatku je stejná.

Lustrační osvědčení
Druhým osvědčením, které po vás může být požadováno je lustrační osvědčení, které se vydává pro účely výkonu zákonem stanovených funkcí obsazovaných volbou, jmenováním nebo ustanovováním. Osvědčuje, zda lustrovaná osoba byla či nebyla v období od 25. února 1948 do 17. listopadu 1989 příslušníkem Sboru národní bezpečnosti zařazeným ve složce Státní bezpečnosti, případně evidována v materiálech StB jako spolupracovník.
Žádost o vydání osvědčení má právo podat občan České republiky starší 18 ti let. Žádat může pouze každý sám za sebe. Zákon se nevztahuje na občany, narozené po 1. prosinci 1971. Od těchto občanů se nevyžaduje předložení lustračního osvědčení, ani čestné prohlášení.

Občan se s žádostí může obrátit na Ministerstvo vnitra, oddělení personální bezpečnosti a lustrací: Nad Štolou 3, 170 34 Praha 7 - Letná, telefon: 974 832 058, 974 832 789 (adresa pro písemný kontakt: Ministerstvo vnitra, PS 1109, 111 21 Praha 1).

Písemná žádost musí obsahovat

  • jméno a příjmení, případně titul
  • všechna dřívější příjmení (i u mužů)
  • datum a místo narození
  • celé rodné číslo
  • přesnou adresu bydliště včetně PSČ
  • úředně ověřený podpis žadatele
  • prohlášení o tom, že žadatel je nositelem státního občanství ČR
  • kolkovou známku v hodnotě 200 Kč (správní poplatek)

Pro podání žádosti je k dispozici tiskopis ve vestibulu Ministerstva vnitra. Na požádání (stačí telefonicky) může být tiskopis zaslán poštou. O vydání osvědčení lze požádat také volnou formou žádosti (tedy ne pomocí formuláře).

Zákonná lhůta pro vyřízení žádosti je 60 dnů ode dne přijetí žádosti obsahující veškeré náležitosti a vydané lustrační osvědčení je zasláno doporučeným dopisem určeným do vlastních rukou žadatele. Poplatek se hradí kolkovou známkou v hodnotě 200,- Kč.

Další finanční tipy a triky najdete na http://www.finance.cz/aktuality

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky