Plzeňská Doosan Škoda Power začala aktivně působit v USA

13.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Plzeň 13. prosince (ČTK) - Plzeňská Škoda Power, nově Doosan Škoda Power, začala aktivně působit v USA. Na tento trh zatím jeden z pěti nejsilnějších světových výrobců turbín nedodal žádné zařízení. Už nyní ale jedná o pěti obchodních případech na dodávku turbín o výkonu od 20 megawattů do 80 megawattů a příští rok chce získat první zakázku. ČTK to řekl ředitel pro nové projekty plzeňských strojíren Radek Trněný.

"Založili jsme tam kancelář s vlastními lidmi," uvedl. Ke vstupu na trh pomůže nový název firmy. Jihokorejský Doosan, který plzeňskou firmu koupil před třemi lety, je v USA i v Asii silnější a známější. Začínáme působit globálně, řekl generální ředitel Jiří Šmondrk.

V elektrárnách po USA je 1200 GW instalovaných turbín, 120krát více než v ČR. Hodně se tam rozvíjí byznys industriálních podnikových turbín a turbín na biomasu. "Nejprve se chceme zaměřit na segment menších strojoven a pak na modernizace turbín od jiných výrobců než Škoda," řekl Šmondrk. Stále více klientů se pro ně rozhoduje kvůli tomu, že levněji dosáhnou stejného cíle, jako když pořídí novou turbínu.

Podle Trněného je prosazení se v USA během na dlouhou trať, podobně jako v Německu, kam Škoda do roku 2005 nic nedodala. "Začali jsme s 20MW turbínou a nakonec vyhráli turbosoustrojí 400 MW s nadkritickými parametry pro Düsseldorf. V USA bude situace podobná, strategií je nejprve získat si kredit," uvedl. Kvůli garancím pro zákazníky už tam firma podepsala smlouvu s americkou servisní firmou TGM. Škoda Power se nyní s Doosanem účastní v Orlandu obřího veletrhu Power-Gen. Obě firmy mají v USA 25 expertů. Stejně jako v Německu postupovala firma v Anglii, kde loni získala první dodávku turbosoustrojí o výkonu 44 MW.

Škoda je podle Šmondrka jednou z pěti firem světa, která je schopná nejen vyrobit vlastní turbíny až do výkonu 1200 MW, ale hlavně je zkonstruovat. K tomu má v Plzni globální vývojové centrum pro celou skupinu, které se zaměřuje na zvýšení účinnosti a výkonu turbín. "Ve zvyšování účinnosti jsme absolutní špičkou," uvedl Trněný.

Doosan Škoda Power, který letos utrží 8,1 miliardy Kč, z toho 90 procent v cizině, má dohodnuté zakázky za 17,4 miliardy korun. Podle vedení je to jeden z největších objemů mezi českými výrobními podniky. Firma má nyní ve světě 41 nových projektů a deset modernizací elektráren. Podnik s 1260 pracovníky chce do roku 2017 zdvojnásobit objem výroby a dostat se v tržbách na 15 miliard Kč a na 1700 lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK